maanantai 22. huhtikuuta 2019

JÄLKIRUOKA MUSTAHERUKASTA
 Mustaherukka tai musta viinimarja on itselläni niitä marjoja, jotka tuppaavat jäädä vähälle käytölle. Loppukesällä kerään marjat pensaista, teen niistä mehua ja likööriä, syön muutaman marjan suoraan puskasta ja siinä se. Kuitenkin tiedän, että mustaherukka on yksi vitamiinipitoisimmista marjoista, jonka käytöllä olisi suuret terveysvaikutukset.
 Silmiini osui sitten eräänä hetkenä tämä Mustaherukkapommi (Dr.Oetkerin resepti) ja ajattelin, että helppo juttu, kokeilemaan. No, kaikki ei aina suju ja niinpä tälläkin kertaa lopputulos olikin varsinainen "pommi". Alkuperäisessä reseptissä jälkiruoka oli kaunis ja siro pallo ja minulla taas... no, kuva kertoo kaiken.

 Ajatusvirhe iski siis tehdessäni tätä jälkkäriä. Ohjeen mukaan pallot tai puolipallot olisi pitänyt laittaa pakastimeen jähmettymään, ottaa sieltä pari tuntia ennen syömistä pois jne. Minä päätin jättää tuon pakastusvaiheen pois, kun kokeillessani huomasin, että hyvinhän nämä jähmettyvät jääkaapissakin. En ollut huomioinut, että pakastaminen on tärkeää, että saisi massan irtoamaan muotista siististi. Omat pallukkani olivat enemmän linjaa "ukkosen repimä ketunraato". Huoh! Pieni fiksailu oli siis paikallaan ennen tarjoamista ja palloista tuli kupolit. Mutta maku oli taas kohdillaan, joten ei hätiä mitiä.
Onneksi on naapureita, jotka ovat valmiita auttamaan, sillä annoksia tuli enemmän kuin vain pari!


Ateriakokonaisuuteen kuului myös aiemmin postaamani parsa-annos, jonka tähtenä oli Mätimousse. Kannattaa kokeilla!

MUSTAHERUKKALEIVOKSET

2 kpl liivatelehteä
100 g mustaherukoita tuoreita tai pakastettuja (tai tiivistemehua)
1 tl vaniljasokeria
½ sitruunan mehu ja kuori
3 rkl sokeria
3 rkl maustamatonta jogurttia
1 dl kuohu- tai vispikermaa

Suklaapohja:
100 g voita
75 g maitosuklaata
3 rkl sokeria
1 kananmuna
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

 Tee ensin mustaherukkapallot (tai puolipallot). 
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Keitä mustaherukat sokerin ja vaniljasokerin kanssa tai laita kattilaan mehutiiviste (itse käytin pakastettuja mehutiivistepaloja). Mausta sitruunanmehulla. Sekoita mehuseosta ja kaada siivilän läpi. Liuota liivatelehdet kuuman mustaherukkamehun sekaan. Jäähdytä vähän ja kun mehu on kädenlämpöistä, lisää sekaan jogurtti.
 Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele se varovasti jogurttiseoksen joukkoon. Lisää sitruunankuorta maun mukaan. Kaada taikina puolipallon muotoisiin silikonimuotteihin.  Laita pakastimeen yön yli. Tai kuten minä tein (Hohhoijaa!), pidät vain jääkaapissa pari tuntia.


 Suklaapohjan valmistus: Sulata kattilassa voi ja sokeri ja sekoita kunnes sokeri liukenee. Lisää suklaa paloina, ota kattila pois levyltä ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut.
 Erottele munan keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset jäähdytettyyn suklaaseokseen. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele suklaamassaan. Lisää joukkoon vehnäjauho ja leivinjauhe siivilän läpi ja sekoita käännellen tasaiseksi massaksi.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja (ø 20 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 180 C uunissa 15-18 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ja leikkaa sitten pohjasta pieniä pyöreitä kakkuja, joita käytetään mustaherukkaleivosten pohjana.

 KOKOAMINEN:
Laita lautaselle pyöreä kakkupala. Nosta päälle varovasti muotista irrotettu puolipallo. Kun en pakastanut puolipalloja, ne eivät siis irronneet kovin siististi, mutta niitä pystyi vähän tasoittelemaan nuolijalla. 
 Itse koristelin leivokset kultaisella koristejauheella, mustaherukkarakeilla/nonparelleilla sekä syötävillä orvokeilla.
Pyöreän rengasmuotin avulla pohjan leikkaaminen onnistuu helposti.
Käytin moussen pohjana viime syksynä pakastamiani mustaherukkamehujääpaloja.
Mousse hyytyi hyvin silikonimuoteissa, mutta irrottaminen ei onnistunut niinkään hienosti.
Pientä piperrystä koristelussa. Mutta aika herkkää.
Ja hyvänmakuista.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti