maanantai 28. huhtikuuta 2014

OI MIKÄ PIIRAKKA,
FETA-PINAATTIPIIRAS - JA VÄHÄN ENEMMÄNKIN!
 Sain jokin aika sitten työporukan illanvietossa superhyvää fetapiirakkaa ja reseptinkin myöhemmin, kiitos Siru! Siihen oli käytetty vaikka ja mitä ja lopputulos oli kaikkien mielestä ihan superhyvä. Nyt oli oma vuoroni testata ja muokata reseptiä (taas kaappieni sisällön mukaan) ja nam, mikä iltapala siitä tulikin. Onneksi joku järki huusi takaraivossa, että kaikkea ei tarvitse syödä heti vaan huomiseksikin voi jättää pienen palan!
Pohja on mielestäni tosi hyvä tällaisena ja siemenet piirakan täytteessä ja päällä tekevät siitä aivan valloittavan. Itse tein tämän tavalliseen piirakkavuokaan, mutta tuplaamalla määrät saa aikaan pellillisen tarjottavaa vaikka kevään ja kesän juhliin!

FETA-PINAATTIPIIRAS

Pohja
2½ dl vehnäjauhoja
½ dl kauraleseitä
½ dl juustoraastetta
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
100 g margariinia
½ prk kermaviiliä
1 muna
Täyte
n. 70-100 g tuoretta pinaattia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
voita/öljyä
kourallinen basilikan lehtiä
suolaa (ei paljon, sillä fetasta sitä tulee joka tapauksessa)
rouhittua mustapippuria ja valkopippuria
yht. ½ dl rouhittuja pistaasipähkinöitä ja pinjansiemeniä
1 muna
100 g maustamatonta tuorejuustoa
2 munaa
1 prk greme fraichea  (n. 125 g)
n. 100 g fetaa (kunnon rasvaista fetaa)
n. 100 g juustoraastetta (esim. Emmental)
n. ½ dl pinjansiemeniä

Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään, murustele margariini joukkoon. Sekoita lopuksi muna ja kermaviili sekaan nopeasti. Painele jauhojen avulla piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Täytettä varten pilko sipuli ja valkosipulit silpuksi ja revi pinaatinlehtiä myös muutamaan osaan (varsinkin, jos lehdet ovat kovin suuria). Kuullota voi-öljyseoksessa sipuleita ensin vähän aikaa ja lisää sitten sekaan pinaatit ja anna olla vain vähän aikaa sekoitellen. Mausta varovasti suolalla ja pippureilla. Silppua sekaan kourallinen basilikan lehtiä.
Pehmennä eri kulhossa tuorejuusto ja sekoita sekaan kaksi munaa ja creme fraiche. Lisää seokseen rouhitut siemenet ja vähän jäähtynyt feta-sipuliseos ja sekoita. Kaada koko seos piirakkapohjan päälle. Murustele käsin reilusti fetaa koko piirakan päälle. Ripottele sen jälkeen kerros juustoraastetta ja kokonaiset pinjansiemenet.
Paista piirakkaa uunin alatasolla 175 C n. puoli tuntia. Nosta lämpö 200 C ja siirrä piirakka vähän ylemmäs ja annan olla vielä n. 10-15 minuuttia. Malta antaa jäähtyä vähän aikaa :)

Mielettömän muhkea piirakka, jonka jäähtymistä ei taas malttanut odottaa hetkeäkään. Vain pieniä rakkuloita suussa :)

Laitan nykyisin leivinpaperia myös piirakkavuokaan, sillä sen avulla voi nostaa piirakan tarjoiluvadille helposti. Jotenkin pohjasta tulee muutenkin mielestäni tällä tavoin jotenkin parempi.



6 kommenttia:

  1. Tämä kuulostaa niin hyvältä, että tekisi mieli leipoa heti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää olikin. Ja itse asiassa sun filotaikinan teko-ohje oli se, joka innoitti juuri eilen tämän piirakan tekemiseen. Aiemmin olen nimittäin filotaikinaan tehnyt pinaattipiirakkaa ja nyt oli pinaattia kaapissa ja muistin sen sinun ohjeestasi :)

      Poista
    2. Filotaikinan pinaatti piirakka on kanssa jotain erikoista. Siitäkin jo kauan haluaisin laita blogille, mutta melko aika muistan ota kuvia vasta sen jälkeen kun se on jo syöty. Toinen hyvä täyte on nokkonen.

      Poista
    3. Filotaikinaan tehdyn pinaattipiirakan olenkin blogannut, mutta nokkosista pitää kokeilla. Kiitos vinkistä :)

      Poista
  2. Sama juttu kuin Sanjalla ;) Ehdin juuri harmitella, ettei meillä ole kaapissa piirasaineksia ja kauppaankin oli tarkoitus mennä seuraavan kerran vasta viikonloppuna. Saattaapi olla, että täytyy sittenkin tehdä vielä pikapiipahdus heti huomenna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa! Paitsi, että tässä on kyllä paljon aineita, joita voi vaihtaa. Esim. kermaviili rahkaan, creme fraiche pois, lisää siemeniä, eri jauhoja jne

      Poista