tiistai 19. tammikuuta 2021

 HIIHTOA.... JA KINUSKIMUTAKAKKU

 Tänään oli SE päivä, jolloin vihdoin päätin aloittaa keventämisen. Ajattelin, että Joulun ja Uuden vuoden ja viikonloppujen ja arjen herkutteluille on tultava loppu. Joten aamupäivällä päätin lähteä tekemään ensimmäisen hiihtolenkkini moneen vuoteen. Varastosta sain kaivettua itselleni sopivat, nuorison vanhat sukset ja monot, joten ei muuta kuin ulos! -14 asteen pakkanen ja tyyni, tuuleton sää siivittivät menoani. Meille on tehty lähistölle hyvät ladut, joten sivakointi (vieläkö näin sanotaan...) oli - tai olisi ollut - helppoa. Mutta kun kukaan ei ole käyttänyt näitä hiihtolihaksiani vuosiin, niin kiitin onneani, että maasto oli aika tasaista. Hartioistani roikkuvilla narunpätkillä ei nimittäin kovinkaan montaa nousua olisi selvitty. Peltomaisema helli kuitenkin sieluani sen verran, että muutama kilometri tuli lykittyä.
 Hikisenä ja itseeni tyytyväisenä palasin kotiin, kävin suihkussa ja valmistin lounaaksi salaattia savulohesta. Nam! Hyristelin itsekseni, että kyllä on helppoa tämä terveellinen ja kevyt elämä. Ruoan jälkeen käperryin viltin alle kirjan kanssa ja nukahdinkin hetkeksi. 

 Mutta se päiväkahviaika. Se on viikonloppujeni tuho. Olin aiemmin ostanut jääkaappiin kinuskikermaa ja Valion sivuilta nähnyt jo kauan sitten mutakakun reseptin. Siis mutakakkua kinuskikermasta. Ajatus ei jättänyt minua rauhaan ja vielä kun luin reseptistä, että koko homma hoituu puolessa tunnissa, päätin lykätä kevennystä iltaan. Tai huomiseen tai ensi viikkoon. 

 Tosi nopeasti tämä kakku valmistuikin ja maistui herkulliselta. Sen verran järkeä kuitenkin löytyi minultakin, että koko kakkua emme kahdestaan syöneet vaan sain vietyä taas naapuriinkin palaset. Täytyyhän ilojen ja kilojen jakautua tasaisesti naapurustossa!

KINUSKIMUTAKAKKU (8:lle)

100 g voita 
1 prk (2,5 dl) Valio kinuskikermaa
1 dl  fariinisokeria
1 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 kananmuna

Tarjoiluun:
kermavaahtoa
marjoja

 Laita kattilaan voi, kerma ja fariinisokeri ja keitä poreillen ja sekoittaen, kunnes seos vähän paksuuntuu kinuskimaiseksi (reilu kymmenen minuuttia). Anna jäähtyä hetken esim. vesihauteessa sekoitellen.
 Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe hyvin sekoittaen sekaan ja lopuksi vielä kananmuna.
Laita irtopohjavuokaan (n. 18-20 cm halk.) leivinpaperi pohjalle (itse laitoin myös reunojen suojaksi, sillä vuokani on vähän kulunut) ja kaada seos vuokaan.
 Paista 200 C uunissa noin 12-15 minuuttia. Kakku näyttää pinnalta kypsältä, mutta on sisältä pehmeä. Samalla tavalla valuvaksi kuin suklaisessa kakussa sisus ei jää.
 Anna jäähtyä hetki ja tarjoile kermavaahdon (ta jäätelön) ja marjojen kanssa.
Valmis kakku irtoaa vähän reunoiltakin ja on pinnalta rapea.
Sisältä kakku jää pehmeäksi ja kosteaksi.
Meiltä löytyi pakkasesta vielä vaikka mitä marjoja, mutta päädyin punaisiin viinimarjoihin, koska niitten kirpeys tasoittaa hyvin makeaa kakkua. Kermavaahtoakin voi olla aika reilusti ja sitten vaan päiväkahvit tarjolle!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti