sunnuntai 10. tammikuuta 2021

 ARANCINIT eli täytetyt riisipyörykät

 Monesti itseäni jää vaivaamaan jokin ruokakuva. Jokin, joka näyttää ja kuulostaa herkulliselta. Jota olisi ihan ehdottomasti päästävä maistamaan. Arancini eli täytetty riisipyörykkä on yksi sellainen. Näin ensimmäisen kuvan näistä herkullisista "auringoista" jo vuosia sitten ja aina välillä ne ovat putkahdelleet jostain uudelleen. 

 Tällä viikolla näin kävi taas ja lueskelin sitten useampi reseptejä näitten arancinien valmistuksesta. Ja torstai-iltana puoli yhdeksän aikaan ponnahdin ylös tuolistani ja päätin laittaa risoton tulille (sillä risoton täytyy jäähtyä ihan kylmäksi ennen kuin näitä voi alkaa tehdä). Koko perjantaipäivän töissä näin jo silmissäni illan herkutteluhetken, kun saisin nämä juustoa valuvat, rapeapintaiset pyörykät lautaselleni!

 Ja kyllä! Vaivannäkö kannatti ja tuloksena oli pienoinen hurmoshetki, kun pääsimme syömään. Suuri suositus!!! Ja lasillinen italiaista chiantia täydensi nautinnon.

ARANCINIT (12 kpl)

2,5 dl risottoriisiä (minulla Arborio)
6 dl vettä + kasvisliemikuutio
reilu tl suolaa 
mustapippuria
ripaus sahramia tai kurkumaa
1 rkl voita
1-2 dl parmesanraastetta

1 pallo mozzarellaa
pari siivua savukinkkua
pestoa

1 kananmuna
2 dl korppujauhoja
n. 1 l öljyä

 Keitä ensin risottoriisi vedessä, johon olet laittanut kasvisliemikuution (vajaa 20 min). Keitä riisi hiukan ylikypsäksi ja kaada vesi pois. Sekoita sekaan voi ja mausteet (sahrami tai kurkuma on lähinnä tuomaan väriä). Lisää parmesan ja sekoita. Anna jäähtyä joko vesihauteessa tai vaikka yön yli.

 Pilko mozzarella ja kinkku pieniksi kuutioiksi.
Vatkaa kananmuna syvässä lautasessa ja lisää pari lusikallista vettä. Laita toiseen astiaan (kulhoon tai lautaselle) osa korppujauhoista (lisää niitä sen mukaan, kuin on tarve). 
 Kostuta kädet vedellä ja ota lusikalla reilu nokare riisiä kämmenelle. Paina se littanaksi kupiksi, johon laita vähän kinkkua, mozzarellaa ja puolisen teelusikallista pestoa. Kääri riisi täytteen ympärille (voit lisätä vähän riisiä, jos tarpeen). Sulje palloksi ja laita odottamaan lautaselle.
 Kun olet täyttänyt kaikki pallot, ota yksi pallo kerrallaan, pyöritä se ensin kananmunassa ja sitten korppujauhoissa. Laita uudelleen lautaselle ja laita lautanen jääkaappiin noin 15 minuutiksi.

 Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa n. 170 asteiseksi (eli kunnes vaalea leipäpala ruskistuu noin minuutissa) ja laita kattilaan neljä riisipalloa kerrallaan. Kääntele palloja välillä ja anna niitten kypsyä noin 5-6 minuutin ajan. Nosta pallot pois öljystä reikäkauhalla leivinpaperin päälle valumaan.

Nauti esim. sweet chili tai tomaatti -kastikkeen kanssa.
Sottaisin hetki valmistuksessa on tämä, kun kämmenellä pitää muodostaa täytetty pyörykkä.
Toisen sotkun saa aikaan, kun nämä pyörykät uitetaan ensin kananmunassa ja sitten kieritellään korppujauhoissa.
Vaarallisin hetki on tässä, kun pitää varovasti pudotella korppujauhotetut pyörykät kuumaan öljyyn.
Vielä pieni hetki, ennen kuin pääsee syömään!
Sisältä paljastuu yllätys, kun juusto venyy.
Sisälle voi laittaa täytteeksi myös esim. aurinkokuivattua tomaattia tai basilikaa tai mitä nyt mieleen tuleekaan.
Dippailimme näitä pyöryköitä sweet chili kastikkeeseen ja se oli piste iin päälle. 
Raikkaan fenkoli-omena-salaatin kanssa ei sitten muuta ruokaa tarvittukaan. Mieli olisi tehnyt syödä vaikka kuinka monta, mutta vatsa täyttyi aika nopeasti, joten muutama arancini jäi vielä huomiseksin. Aah!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti