tiistai 19. joulukuuta 2017

RISOTTOA A.HAUTALAN TAPAAN
 Jostain sattui silmiini Anni Hautalan risottoresepti ja siihen liittyvä viinisuositus. Ja kun oli viikonloppu tulossa, niin ajattelin sen myös toteuttaa. 
 Risotto itsessään on jo ihan loistavaa ruokaa ja yksi meidän perheen suosikkeja. Meillä oli kuitenkin pakastimessa vielä vähän lohta, joten lisäsin rapeaksi paistetun lohen risoton oheen. Erittäin hyvä!
 Ja tuo viini. Larochen Petit Chablis. Harvoin tuntuu, että joku viini suorastaan sulaa suuhun, mutta tämän kanssa kävi niin. Ihanan pyöreä ja lempeä maku, jossa kuitenkin oli häivähdys sitrusta ja vaikka viini oli ihan sellaisenaankin herkullista, täydensi se risottoa mahtavasti. Kympin suositus molemmille.
ANNI HAUTALAN RISOTTO

n. 1 litra hummerinlientä fondista
1 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 pieni kuivattu punainen chili (tai punainen tuore chili)
2 dl arborioriisiä
suolaa
1 dl valkoviiniä
1 dl parmesanjuustoa raastettuna
voita
mascarponejuustoa (n. 2 ruokalusikallista)

 Lämmitä hummeriliemi omassa kattilassaan, jonka pidät koko ajan miedosti lämpimänä.
 Kuumenna tilkka öljyä pannulla tai laakeassa kattilassa ja lisää salottisipuli, valkosipuli ja murskattu chili.
 Kuullota sipuleita ja chiliä kolmisen minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää riisi ja sekoittele. Riisin pitää olla liikkeessä koko ajan, ettei se pala pohjaan! Parin minuutin kuluttua riisi alkaa olla reunoilta läpikuultavaa. Lisää viini silloin ja hämmennä koko ajan. Viini kuplii itsestään alkoholit taivaan tuuliin!
 Lisää ensimmäinen kauhallinen hummerilientä tässä vaiheessa ja pieni ripaus suolaa. Lisää suolaripaus aina liemen perään (mutta hillitysti). Laske lämpö sellaiseksi, että neste poreilee, mutta ei kiehu kovaa.
 Anna liemen imeytyä riisiin kunnolla ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen, sekoita samalla. Noin 15 minuutin kuluttua alkaa olla valmista. Riisin pitää olla pehmeää, mutta pieni suutuntuma täytyy jäädä.
 Varmista, että lientä on riittävästi, jotta risotto jää löysäksi.
 Nosta pannu pois liedeltä ja lisää voita, parmesaania ja mascarponea. 
Paistoin vielä korppujauhoissa, suolassa ja valkopippurissa käännellyt lohiviipaleet rapeiksi voissa. Ja muutama oksa herneenversoja viimeistelyyn. Aah!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti