keskiviikko 13. joulukuuta 2017

SUOLAKINUSKIPALAT JA JUHLINTAA
 Vielä viimeistä kertaa järjestin meillä kotona Suomi 100 -tunnelmissa syntymäpäivä- ja nimipäiväkahvit. Tytär oli auttamassa ja tekikin kauniin sini-valkoisen kattauksen. Sankareita oli taas kerran useampia, joten onnitteluhalauksia annettiin ja saatiin paljon. Olin ajatellut tehdä tarjottavatkin suomalaiseen "henkeen", mutta onnistuin vain suolaisten osalta; lohipiirakkaa ja karjalan piirakoita munavoilla.
 Kattauksen sininen valo toi vähän psykedeelisen vaikutelman, mutta mitä sitä ei olisi valmis tekemään juhlien vuoksi.
 Makeat tarjottavat olivat pipareiden, suklaan ja äitini pikkuleipien lisäksi perinteinen, mutta aina niin hyvä Luuumukakku.
 Ja tein myös nopeita muffinsseja banaanikakkutaikinasta, joihin upotin ennen paistamista ison puutarhavadelman keskelle. Lopuksi vähän tomusokeria ja muutama nonparelli koristeeksi.
 Lisäksi tein ensimmäistä kertaa suolakinuskipaloja ja nam! - näitä täytyy tehdä toistekin. Maapähkinävoita ja erilaisia sokereita ja kermaa ja vaikka mitä! Ihana Soppa365:n resepti, jota vähän tuunasimme tyttäreni kanssa eli laitoimme pohjataikinaan tilkan kermaa, koska taikina tuntui niin kuivalta murulta. Teimme myös vain puolikkaan annoksen ja tytär kauli pohjataikinan aika ohueksi, joten saimme kuitenkin leikattua valmiista levystä parikymmentä palaa.
Kuva ei tietenkään onnistunut, mutta pienen käsityksen tästä ehkä kuitenkin saa.

SUOLAKINUSKIPALAT (n. 30 pientä palaa tai puolitettuna ja ohueksi kaulittuna 20 palaa)

Pohja
150 g pehmeää voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl muscovadosokeria
2 tl vaniljasokeria
2-4 rkl kermaa
Väliin
n. 1-2 dl maapähkinävoita (crunchy, esim. Pirkan)
Päällys
3 dl kuohukermaa
175 g voita
1/2 dl tummaa siirappia
Päälle
sormisuolaa

Sekoita voi, jauhota, sokeri ja vaniljasokeri kulhossa. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina on aika murumaista, mutta painele se käsin leivinpaperilla päällystetylle pellille tai vuokaan (n. 20 x 30 cm kokoiseksi).
 Paista 175 C uumissa n. 20-25 min. Ota uunista ja anna jäähtyä.
 Mittaa päällyksen aineet kattilaan ja keitä kinuskia keskilämmöllä koko ajan sekoitellen n.  20-30 min tai kunnes kinuski on paksua. Sen tulee olla niin paksua, että sen pystyy  juuri ja juuri levittämään.
 Levitä ensin maapähkinävoi jäähtyneen pohjan päälle ja kaada sen jälkeen kinuski. Voit ripotella sormisuolaa joko tässä vaiheessa, jolloin se maustaa kinuskia vähän enemmän tai vasta myöhemmin, jolloin suolakiteet jäävät vielä kauniimmin näkyville.
 Laita levy jääkaappiin jähmettymään n. puoleksi tunniksi ja leikkaa sen jälkeen palat valmiiksi terävällä veitsellä. Tarjoile vaikka vasta seuraavana päivänä.
Jäähtynyt levy odottaa päälleen levitettävää maapähkinävoita.
Ja sen päälle kauniin kiiltävä kerros kinuskia. Lopuksi ripotellaan päälle sormisuolakiteitä.
Juhliminen ja pienet - tai vähän isommat - herkutteluhetket piristävät arjen keskellä.
Kynttilät ja kaunis kattaus tuovat juhlatunnelman.
Valkoinen pienikukkainen joulutähti (tai itse asiassa syystähti) suorastaan loisti sinisellä liinalla ja olihan sen juurella toki astia täynnä Fazerin sinisiä suklaakonvehteja. Suomalaisuutta makeimmillaan!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti