sunnuntai 3. joulukuuta 2017

PERJANTAIN MAKUJA LAUTASELLA
 Aina vaan enemmän ja enemmän olen alkanut ajatella ruoka-annoksen ulkoasua ja tekstuureja kokatessani. Kaikkea ne Master Chefit saaavatkaan aikaan! Juuri päättyi Australian kisa ja jännitin joka päivä loppuun asti kokkien mukana. Wau, mitä annoksia. Ja se yllättää aina, millaisia huippuluomuksia kotikokit onnistuvatkaan valmistamaan. Olisi mielenkiintoista päästä tuollaiselle matkalle mukaan, mutta en ole koskaan haaveillut kokkauksesta ammattia itselleni. Nautin siitä, että voin keittiössä kokeilla uusia juttuja ja tarjoilla ystäville ja läheisille nautittavia makuelämyksiä.
PINAATTI-KEVÄTSIPULI-KASTIKE

Perjantai-illaksi olin hankkinut palan lohta ja sen ympärille aloin rakentamaan annosta. Pidän paljon pinaatista ja teinkin kevätsipulista, pinaatista ja kermasta kastikkeen. Mausteeksi ripaus suolaa, sokeria ja mustapippuria. 

VIHREÄT PAVUT BALSAMICOSSA

Olin myös hankkinut pitkiä, vihreitä papuja ja pilkoin pari salottisipulia, leikkasin päät pavuista ja puolitin ne. Kiehautin papuja pari minuuttia kiehuvassa vedessä, valutin ne ja kuullottelin pannulla salottisipulit ja pavut. Maustoin ne ruokalusikallisella balsamicoa, ripauksella suolaa ja sokeria. Herkkua!
RAPEA LOHI

Kalasta poistin nahan ja ruodot ja leikkasin sen reiluiksi paloiksi. Kierittelin lohen korppujauho-vehnäjauho-suola-valkopippuri -seoksessa ja paistoin reilussa voissa pannulla kullanruskeaksi ja rapeaksi.
 Ja se toinen rapeus tuli sitten perunalastuista eli sipseistä. Sipsit olisi voinut toki ottaa valmiina pussistakin, mutta halusin kokeilla, onnistuisinko saamaan uunissa myös rapeita lastuja. Olen toki tehnyt ennenkin juureslastuja, mutta tällä kertaa paneuduin vähän perusteellisemmin tärkkelyksen poistamiseen.


PERUNALASTUT 

perunoita
öljyä
suolaa

 Pese perunat hyvin. Viipaloi perunat ohuen ohuiksi kuorineen esim. mandoliinia apua käyttäen. Laita perunalastut kylmään veteen. Kaada vesi pois ja kaada uutta kylmää vettä perunoitten päälle. Tarkoituksena on huuhdella perunoista mahdollisimman paljon tärkkelystä pois.
 Kaada vesi pois ja levitä perunalastut puhtaan pyyhkeen päälle. Painele toisella pyyhkeellä tai talouspaperilla perunat mahdollisimman kuivaksi. Levitä perunat leivinpaperilla päällystetylle pellille mahdollisimman levälleen (yritä etteivät ne koskettaisi paljon toisiaan, minulla tosin ne olivat osittain päällekkäin ja se vaikuttaa siihen, että perunat eivät kuivu kunnolla).
 Ruiskuta tai ripottele perunoitten päälle kevyesti öljyä ha sormisuolaa tai tavallista suolaa.
 Paista 180 C uunissa n. 20 minuuttia ja käännä lastut kertaalleen. Jatka paistamista n. 10 min. Varo, etteivät perunat pala. Voit nostaa vähän uunin lämpöä tarvittaessa 200:n asteeseen.
Kuivasin perunoista mahdollisimman hyvin veden pois. Neljästä perunasta tuli näin paljon lastuja ja olisi ollut viisasta sijoittaa ne kahdelle eri pellille eikä päällekkäin. No, ensi kerralla sitten.
Olen saanut tädiltäni lahjaksi ihanan, pienen, kristallisen sormisuolakipon. Se on kuin koru keittiön työpöydällä!
Kaikki perunat, joihin tuli vähän ruskeaa väriä, olivat herkullisen rapeita, mutta värittömiksi jääneet jäivät pehmeiksi. Täytyy vielä kehitellä reseptiä. Tosin, kuten aiemmin totesin, päällekkäin laittaminen ei parantanut lopputulosta.
Kokonaisuus oli hyvä, maut ja tekstuurit täydensivät toisiaan. Balsamicopavuista tuli mukavaa hapokkuutta ja kermainen kastike teki mieli nuolla lautaselta lopuksi. 
Mukavaa viikonvaihdetta kaikille herkuttelijoille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti