keskiviikko 14. syyskuuta 2016

SYKSYINEN SIENIPIIRAKKA
 Ostin viime viikolla uuden piirakkavuoan. Ajattelette varmaan, että mitä ihmettä yhdestä piirakkavuoasta, eikö tuolla nyt jo noita lie vaikka minkä verran. Mutta eipä ollut, nimittäin irtopohjaista vuokaa.
 Ja siinäkin oli vielä oma juttunsa, että vuoka oli tarttumattomaksi pinnoitettu ja täynnä reikiä. Jep, ajattelin ihan niinkuin tekin: No siinä pitää olla joku uunipelti alla, koska rasvahan valuu muuten kaikenlaisista murotaikinoista uuniin. Myyjä kuitenkin vakuutteli toisin ja minut on niin helppo puhua kokeilemaan!
 Ihan pari huomiota tästä loistavasta piirakkavuoasta:
1) Murotaikina kannattaa kaulia ensin pöydällä ja sitten vasta nostaa vuokaan kevyesti painellen. Murotaikinaa EI kannata kaataa muruina vuoan pohjalle ja alkaa painella sitä siinä kokoon (kuten arvaatte, näin tein minä :D ), koska taikinahan pursuaa rei'istä ulos, jolloin taikinaa on sekä vuoan sisä- että ulkopuolella...
2) Nestemäistä täytettä ei kannata kaataa vuokaan enempää kuin reunoilla on taikinaa - vaikka olisit kuinka ahne (kuten siis minä tein, jolloin nestettä valui yläreunojen rei'istä ulos...). Siitä saa vain aikaan sotkua.
3) Irtopohjavuo'asta ei kannata yritä ottaa piirakkaa pois ennen kuin vuoka vähän jäähtyy. Siinä polttaa vain sormensa (kuten minulle kävi). 
 Kaikesta huolimatta, vuoka oli aivan loistava!
 Sain sisareltani suppilovahveroita ison kasan, joten pääsin testaamaan tätä vuokaa. Älkää siis tehkö, kuten minä tein tuossa yllä vaan ottakaa opiksi, jos tällainen vuoka teidän keittiöönne löytää tiensä.

SIENIPIIRAKKA SUPPIKSISTA

Pohja:
1 dl 3 viljan jauhoja
2 dl vehnäjauhoja (tai 3 dl vehnäjauhoja)
vajaa tl leivinjauhetta
1/2 dl juustoraastetta
125 g voita tai margariinia
1/2 dl kylmää vettä
Täyte:
pari kourallista suppilovahveroita
1 sipuli
öljyä
3 kananmunaa
2-3 dl ruokakermaa/maitoa
suolaa
jauhettua maustepippuria
1-2 dl juustoraastetta

 Sekoita pohjan kuivat aineet ja nypi voi sekaan. Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita nopeasti sekaisin (taikina saa jäädä vähän murumaiseksi). Kaada taikina pöydälle ja kauli varoen jauhojen avulla levyksi. Nosta taikina vuokaan ja painele se kevyesti vuoan pohjalle ja reunoille.
 Paista taikinaa 200 C uunissa n. 10 minuuttia. 
 Puhdista ja pilko suppilovahverot pieneksi. Kuori ja silppua sipuli. Paista sieniä kuivalla pannulla vähän aikaa, kunnes niistä haihtuu vähän nestettä. Lisää pannulle voita tai öljyä ja sipulisilppu. Kuullottele kunnes sipulit pehmenevät. Anna jäähtyä vähän aikaa.
 Sekoita täytettä varten kananmunat, kerma tai maito (tai niitten sekoitus. Mausta suolalla ja pippurilla.

 Kaada esipaistetun pohjan päälle sieni-sipulisilppu ja sen päälle ripottele reilusti juustoraastetta. Kaada lopuksi päälle muna-kermaseos. Paista 200 C uunissa noin 30 min.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti