lauantai 3. syyskuuta 2016

PALSTERNAKKA-PORKKANAKEITTO
ja syksyisiä tunnelmia
 Aamu alkoi kasteisen aurinkoisena eli tyypillisenä syksylle. Mies lähti leikkaamaan nurmikkoa ja itse lähdin tutkimaan pihan syysilmettä. Ja hyvä tavaton tuota omenasatoa! Uskotteko, että näistä puista on kannettu kassikaupalla omppuja kavereille ja kaatopaikalle, ja on kuin niihin ei olisi koskettukaan.
Etualalla näkyy pieni alue nurmea, jossa ei ole omenoita. Ne sain kerättyä kahteen muovikassiin. Ja hommaa riittää aina vaan. Eikö kukaan tule pelastamaan minua näiltä pikkupaholaisilta!
Surullisen kuuluisa sinnikäs sisupussi joutui taas antautumaan ja yksi paksu oksa oli revennyt syleilemään maata. Mutta omenat eivät tästäkään puusta tunnu loppuvan!!!

 Seuraavaksi suuntasin kasvimaalle, jota en ole hoitanut aikoihin. Sieltä kaikkien rikkaruohojen muodostaman vyöhykkeen seasta näkyi valtava pehko piparjuurta. Eräänä keväänä n. 15 vuotta sitten sain ystävältäni muoviin pakatun, kaupasta hankitun piparjuuren palan. Hänen neuvostaan käärin muovit pois ja lykkäsin palasen maahan ja unohdin sen sinne. Jo seuraavana keväänä maasta punki vihreitä lehtiä ja muistan kurkanneeni myös maan sisään. Siellä oli hentoisia juuria, joista levisi vieno piparjuuren tuoksu.
 No, sen kummemmin en ole tätä juurakkoa hoitanut, aina välillä olen nappaissut lapiolla kaivellen juuresta palasen. Siis maailman helpoin kasvatettava. Tänäänkin kävin iskemässä lapioni maahan ja sain irrotettua palasen piparjuurta keiton mausteeksi. Keiton resepti löytyi taas Pirkan lehdestä ja sitä vähän tuunasin.
Aika muhkea piparjuuren pala, joka kuorittuna ja raastettuna antaa mukavaa pientä poltetta ruokiin.
PALSTERNAKKA-PORKKANAKEITTO

1 iso palsternakka (n. 300 g)
2 isohkoa porkkanaa
1 sipuli
1 jauhoinen peruna (kyllä tällainen kesäperunakin hädän tullen menetteli :D )
n. 5-7 dl vettä(sen verran, että kasvikset juuri peittyvät)
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
pieni pala piparjuurta   (tai piparjuurituorejuustoa, jolloin et
n. 1/2 dl ruokakermaa     tarvitse myöskään ruokakermaa)

Päälle:
leipäkrutonkeja kasvissyöjille
uunissa paahdettua, ilmakuivattua kinkkua muille

 Pese, kuori ja pilko juurekset. Kuumenna vesi kiehuvaksi laita kasvikset sekaan ja mausta suolalla. Keitä n. parikymmentä minuuttia, kunnes kaikki ovat pehmeitä.

 Valmista sillä välin halutessasi paahdettu kinkku : Laita ilmakuivatut kinkkusiivut leivinpaperin päälle pellille ja paista 180 C uunissa noin vartti, kunnes siivut vähän kuivuvat. Ota pois ja anna jäähtyä. 

 Ota keittokattila pois liedeltä ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää rouhittu pippuri, raastettu piparjuuri (laita vähän kerrallaan ja maistele, ettei tule liian tulista) ja kerma (tai tuorejuusto). Kuumenna vielä kerran, jotta maut tasaantuvat (ja juusto sulaa).
 Tarjoile krutonkien tai kinkkulastujen kanssa.

Ihanan samettinen, pikkuisen tulinen keitto odottelee syöjäänsä!

Ja huomaathan, että oikeaan palkkiin on ilmestynyt kohta, josta voit tilata ilmoitukset julkaistu jutuista suoraan sähköpostiisi!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti