torstai 22. lokakuuta 2015

PIENET SIPULIPIIRASET
 Vietimme eilen pienimuotoisesti kollegani Sirpan syntymäpäiviä kokouksen jälkeisen lounaan merkeissä. Muun tarjottavan oheen Sirpa oli leiponut ihania, suussa sulavia pieniä sipulipiiraita. Ne oli tehty muffinssivuokiin ja maistuivat herkullisilta myös kylminä.

 En huomannut kysyä sankarilta reseptiä ja tänään hän jo lennähti etelän lämpöön. No, maku jäi kielelle ja pitihän sitä illan iloksi vähän askarrella eli teinpä sitten oman annokseni sipulipiiraita. Samalla reseptillä voi tehdä joko yhden ison, tavalliseen piirakkavuokaan mahtuvan piirakan tai 24 pientä, muffinssivuokiin tehtyä piirasta.
PIENET SIPULIPIIRASET

Pohja:
3 dl jauhoja (itse käytin puolet vehnä- ja puolet 3 viljan jauhoja)
1/2 tl leivinjauhetta
150 g voita tai margariinia
ripaus suolaa
1/2 dl kylmää vettä
Täyte:
2 sipulia
öljyä
1 rkl balsamiviinietikkaa
1-2 rkl sokeria
1 tl suolaa

2 dl juustoraastetta

3 kananmunaa
2 dl maitoa
1 dl raejuustoa
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

 Pilko ensin sipulit rouheasti eli ei tarvitse olla ihan pientä hakkelusta. Halutessasi voit vain puolittaa sipulit ja leikata ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipuleita öljyssä kunnes ne pehmenevät. Mausta balsamicolla, sokerilla ja suolalla. Sekoittele kunnes maut tasaantuvat. Ota pois liedeltä jäähtymään.
 Nypi pohjaa varten muruksi jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja suola sekä margariini. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. 
 Sekoita munat, maito, raejuusto ja mausteet vatkaten kevyesti.
 Kauli taikina jauhojen avulla ohueksi levyksi. Ota lasin tai muun pyöreän muotin avulla taikinasta pyörylöitä, jotka ovat halkaisijaltaan vähän isompia kuin muffinssivuoan halkaisija. Nosta pyörylät varovasti muffinssivuokiin ja painele kevyesti vuokien pohjille ja reunoille.
 Nosta jokaiseen vuokaan lusikallinen sipulia ja sen päälle lusikallinen juustoraastetta. Laita jokaiseen päällimmäiseksi esim. pienen kauhan avulla muna-raejuustoseosta.
 Paista 200 C uunissa n. 30 min. Nauti vähän jäähtyneenä, ettei suu pala.
Käytä lasia tai jotain pyöreää muottia, jolla saat otettua taikinasta pyörylöitä.
Itse laitoin paperiset muffinssivuoat muffinssipellille, jolloin leivonnaiset eivät levinneet uunissa.
Laita vuokiin ensin sipulia, sitten juustoraastetta ja lopuksi muna-raejuustoseosta.
Malta odottaa hetki, ennen kuin käyt piiraiden kimppuun :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti