keskiviikko 20. marraskuuta 2013

PIPARITAIKINAA JA PAISTETTUA RIISIÄ
 Piparitaikinoita saa niin kätevästi valmispakasteina, ettei aina edes muista, että taikinanhan voi tehdä myös itse. Mutta silloin jää paljosta paitsi. Muun muassa siitä ihanasta tuoksusta, joka leviää kotiin, kun kiehauttaa mausteet voissa ja siirapissa. Ja siitä lämpimän piparitaikinan maistelusta. Ja se varsinkin on iso puute. Olemme keskustelleet lapsuuden ystäväni kanssa siitä, miten on niin vaikeaa olla maistelematta juuri tehtyä taikinaa. Olisi nimittäin mukavaa, että sitä jäisi leipomiseenkin!
 
Kuvassa on viime jouluna tyttäreni kanssa piparitaikinasta tehtyjä korurasioita, jonne laitettiin sisään pikkupipareita. Tyttäreni teki niistäkin kuin jalokiviä päällystäen ne eri värisillä nonparelleilla.  
 PIPARKAKUT

3/4 dl siirappia
1 dl sokeria
125 g voita tai margariinia
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl maustepippuria
2 tl pomeranssinkuorta
½ tl suolaa
1 muna
1 tl ruokasoodaa
4 ½ dl (karkeita) vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet. Lisää huoneenlämpöiseksi jäähtyneeseen seokseen suola,  muna ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda. Anna taikinan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään tai vaikka useammankin päivän.
Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota muotilla erilaisia pipareita. Paista 200 C uunissa n. 7-8 minuuttia.
 Kiehauta mausteet voin, sokerin ja siirapin kanssa kattilassa.
Sekoita taikinaan vehnäjauhot pienissä erissä puuhaarukalla, kunnes taikina on sileää ja kiiltävää. 
Tee pipareista pieniä paketteja jouluksi.
Tänään oli taas jääkaapin tyhjennyspäivä ja vuorossa lohturuokaa, kuten eräs kollegani totesi paistetusta riisistä jokin aika sitten. Kaappiin oli jäänyt siis keitettyä riisiä ja paistettua possunfilettä, joten niistä ja puolesta pussillisesta pakastewokkivihanneksia tuli sopiva annos kolmelle ruokailijalle.
 
PAISTETTU RIISI porsaanlihan kanssa
 
n.3-4 dl keitettyä riisiä
pala kypsää porsaan filettä
½ pussia pakastewokkivihanneksia
2 rkl öljyä
1 muna
1 tl suolaa
2-3 rkl sweet chili kastiketta
 
Kuumenna öljy wokkipannussa ja laita pakastevihannekset pannulle. kääntele niitä jonkin aikaa, kunnes sulavat. Lisää pannulle riisi ja pieneksi kuutioitu liha. Sekoittele, kunnes ne lämpenevät. Mausta suolalla, pippurilla ja sweet chili kastikkeella. Riko lopuksi sekaan kananmuna ja sekoita, että muna kypsyy.
rouhittua mustapippuria

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti