sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

RAPARPERIA RIITTÄÄ -
 ONNEKSI SYÖJIÄKIN !
 Enpä ole moneen päivään ehtinyt kirjoitella tänne mitään, kun olen ollut auttelemassa ylioppilasjuhlissa vähän siellä ja täällä. Mukavaa touhuilua eli olen leiponut suolaisia ja makeita, tehnyt salaattia ja koristellut juhlapöydän tarjottavia. Eilen sitten vielä olimme kaksissa juhlissa vierainakin, joten tänään olin päättänyt vain olla.
No, aikani auringossa hikoiltuani siirryin kuitenkin mielelläni ilmalämpöpumpun viilentämiin sisätiloihin ja lueskelin uutta Pirkka-lehteä. Ja enhän siinä sitten malttanut kuitenkaan "vain olla", vaan piti kokeilla taas uutta raparperipiirakkareseptiä. Piirakan olisi pitänyt antaa jäähtyä täysin ennen syömistä, mutta maistui kyllä vähän lämpimänäkin.
Terassin suojissa oli ihana istua hiljaisuudessa herkuttelemassa. Kahvin ja piirakan kanssa tuli nautittua myös pieni lasillinen Ouzoa, kun leipoessa tähtianiksen tuoksu vei Kreikan maisemiin!
 
RAPARPERIPIIRAKKA

Pohja
150 g leivontamargariinia
1½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1½ dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Täyte
n. 700 g (n. 14-15 dl)tuoretta raparperia viipaleina
1½ - 2 dl sokeria
(1-2tähtianista)
½ dl perunajauhoja
½ dl vettä
Kiinnitä irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle (ja reunoille) leivinpaperi ja voitele reunat.
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon muna voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää seos taikinaan.
Ota taikinasta koristelua varten noin 1/3 erikseen. Taputtele loppu taikina irtopohjavuoan pohjalle ja muutama sentti myös reunoille jauhoja apuna käyttäen. Anna pohjan ja erikseen otetun taikinan kovettua jääkaapissa.
Hauduta raparperia ja sokeria (sekä tähtianiksia) kattilassa, kunnes raparperit ovat osittain soseutuneet koko ajan sekoittaen. (Raparpereistä irtoaa nestettä, joten nestelisäystä ei tarvita.) Sekoita perunajauhot ja vesi keskenään. Ota kattila liedeltä ja kaada suurus raparperiseoksen joukkoon samalla voimakkasti sekoittaen. Seoksesta tulee paksu ja puuromainen. Nosta kattila kylmään vesialtaaseen jäähtymään.
(Poista tähtianikset.) Kaada raparperitäyte pohjan päälle. Pyörittele taikinasta ohuita nauhoja koristelua varten. Asettele nauhat täytteen päälle.
Paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Irrota piirakka vuoasta vasta jäähtyneenä.
Koristele täysin jäähtyneen kakun pinta tomusokerilla. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
 Tähtianis tuoksui niin hyvälle raparperihillokkeessa.
 Taikina oli aika helppoa painella jauhojen avulla vuoan pohjalle ja vähän reunoillekin.
 Taikina oli hyvän makuista raakanakin :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti