lauantai 3. huhtikuuta 2021

 KUKKARUUKKULEIVOS

eli pientä huijausta

 Olin ennen pääsiäistä nähnyt parissakin eri jutussa kuvia taimi-istutuksista, jotka paljastuivat täysin syötäviksi leivoksiksi. Tosi aidon näköiset ruukut oli tehty suklaasta ja multa keksin muruista ja kaiken kruunasi joku syötävä kasvin oksa. 
 Mielikuvitus lähti lentoon ja päätin siis kokeilla näitten tekemistä pääsiäispyhien aikaan, kun aikaa on. Omassa mielessäni makeaan suklaaseen pitää liittää jotain kirpeää vastapainoksi, joten tein lemon curdia ruukun pohjalle laitettavaksi. Lisäksi vatkasin kermasta ja sitruunarahkasta täytteen, jonka pinnalle sitten murustin kekseistä "multaa". 
 Aika aidonnäköisiä sain aikaan - vai mitä! Tein näitä sen verran monta, että päätin yllättää naapuritkin ja viedä heille päiväkahville kevätistutukset. Pientä huijausta, mutta se sallittakoon.
Ruukun suklaakuori olisi voinut olla vähän paksumpi, mutta näin se oli kyllä helpompi syödä.

KUKKARUUKKULEIVOS (6 kpl)

6 kertakäyttöpahvikahvimukia
tummaa suklaata ja/tai maitosuklaata 1 rivi eli 4 palaa / leivos

lemon curdia (joko kaupasta tai resepti täältä *klik* )
1 dl kuohukermaa
400 g (1 prk) sitruunarahkaa

Dominokeksejä
esim. sitruunamelissan lehtiä

Sulata paloiteltu suklaa mikrossa 30 sek kerrallaan ja sekoita aina sen jälkeen. Huomaat, milloin suklaa on tarpeeksi juoksevaa. Varo polttamasta sitä kokkareiseksi (näinkin on joskus käynyt...).
Valuta suklaata lusikalla pahvimukeihin ja kallistele mukia niin, että suklaa valuu myös reunoille. Itse valutin suklaan mukeihin vähän yli puolivälin. Laita mukit pakastimeen siksi aikaa, kun teet täytteet.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita sitruunarahka hyvin joukkoon. Tätä ei tarvitse maustaa sokerilla.

Avaa Dominokeksit ja kaavi pois valkoinen täyte (sen voit syödä sellaisenaan, jos mieli tekee). Laita keksit vahvaan muovipussiin ja murskaa niitä. Sekaan saa jäädä pieniä paloja kuin kiviä.

Ota mukit pois pakastimesta. Laita mukien pohjalle reilu teelusikallinen lemon curdia. Sen jälkeen rahkavaahtoa reilu ruokalusikallinen tai pari siten, että suklaakuppi täyttyy yli puolen välin, muttei ylös asti. Ripottel pinnalle reilusti keksimurua mullaksi siten, että rahkavaahtoa ei erota.

Jos kupit ovat tällä välin pehmenneet, voit laittaa ne uudestaan pakastimeen vähäksi aikaa (näin tein itse ja otin vain parin kerrallaan huoneen lämpöön, kun aloin kuoria niitä). 
Sen jälkeen revi pois pahvimukit suklaan ympäriltä (itse leikkasin niihin pienen alun saksilla ja pidin pohjasta kiinni, kun otin pahvit pois).

Lopuksi laita "ruukkuihin" kasvin oksa, itselläni oli sitruunamelissaa jo maunkin vuoksi. Ne myös säilyivät yllättävän hyvinä jonkun aikaa. Usein katkaistut oksat nuupahtavat aika äkkiä. Joka tapauksessa tämä vaihe kannattaa tehdä juuri ennen tarjoilua varmuuden vuoksi.
Suklaa valutettuna mukeihin. Ei niin siistin näköistä tässä vaiheessa. Katso, ettei pohjalle valu kovin paksua kerrosta suklaata, koska se on hankala syödä kovettuneena.
Näyttää yllättävän aidolta istutukselta vaikka ruukku ei olekaan kummoinen.
Päätin viedä naapureille myös muutaman "kasvin" ja laitoin ne pahviseen leipävuokaan, johon olin kiinnittänyt istutuksesta kertovan lapun.
Leivoksen sisältä paljastui herkullisen kirpeää lemon curdia ja sitruunarahkaa,jotka tasapainoittivat makeaa suklaata. Iloista pääsiäistä näiden huijausleivonnaisten myötä kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti