torstai 7. marraskuuta 2019

TUUNATTU CRÉME BRULEE
VAI PIILOTETTU PANNACOTTA?
 Lauantai-iltapäivä kääntyy vähitellen siihen pisteeseen, jolloin aletaan miettimään, että mitä ruokaa tekisi. Tänään se oli päätetty jo aamupäivän kauppareissulla, kun ostimme tonnikalapihvit ja päätimme kokkailla yhdessä iltaruokaa. Lisukkeet ja kaikki oli suunniteltu, eikä tässä pitänyt olla sen kummempaa mietittävää.

 No siinä sitten kuitenkin aloin ajattelemaan jälkiruokia ja selailemaan kuvia MasterChef -kilpailuista. Katseeseeni osui kuuluisa lumimuna, jossa marenkipallo (jonka sisällä on jäätelöä) poltetaan "keksillä" "tohottimen" eli pienen kaasupolttimon avulla kuin creme brulee -pinnaksi ja sen jälkeen siihen vielä lisäillään yhtä sun toista.
 Jäätelökonetta ei ole ja muutenkin koko operaatio kuulosti ihan liian monimutkaiselta, mutta ajattelin vähän yhdistellä yhtä sun toista ja päädyin tekemään pienet pannacotat ja kuorruttamaan ne. Lisukkeeksi tein vielä vadelmakastikkeen eli coulis'n, jonka hapokkuus oli sopiva vastapaino tälle makealle kokonaisuudelle. Ihan mahtavaa kokeilla kaikenlaista!


CRÉME BRULEE PANNACOTTA 4:lle

1 1/2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1/2 dl hyytelösokeria
1 tl vaniljasokeria

 Laita kaikki aineet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita koko ajan aja anna kiehua vajaan minuutin verran.
 Ota  kattila pois liedeltä ja laita vähäksi aikaa kylmään vesihauteeseen.
 Ota puolipallon muotoiset silikonivuoat (tai vaikka pienet kahvikupit) ja kaada neljään muottiin massaa tasaisesti.
 Laita jääkaappiin hyytymään vähintään pariksi tunniksi.

Tee seuraavaksi tuilet eli keksit joilla päällystät pannacotat.

TUILET ELI KEKSIT

1 dl glukoosisiirappia
1/2 dl sokeria
1/2 dl mantelilastuja

 Laita ensin leivinpaperilla päällystetty pelti pakastimeen (jos mahtuu, tämä ei ole ihan välttämätöntä, mutta nopeuttaa). Tee krokantti kaatamalla siirappi ja sokeri kattilaan ja keitä sekoitellen, kunnes seos karamellisoituu (n. 150 C:ksi). Kaada sekaan mantelilastut ja kaada seos pellille, jonka olet ottanut pakastimesta.
 Anna krokantin jäähtyä.
Pilko jäähtynyt krokantti käsin vähän pienemmäksi ja laita palat tehosekoittimeen. Jauha hienoksi praliiniksi.
 Tee paperista sabluuna, josta leikkaat pyöreän palan pois. Minulla oli liian iso ympyrä, jolloin keksit sulaessaan valuivat reunojen yli. Tarkoitus olisi, että kun keksi pehmenee poltettaessa, sen reunat osuisivat lautaseen. Siksi jokaisen on itse arvioitava, minkä kokoinen ympyrä on sopiva. Tämä oma ympyräni oli noin 10 senttiä halkaisijaltaan.
 Laita sabluuna pellille leivinpaperin päälle ja siivilöi reiän päälle tasainen, ohut kerros praliinijauhetta, poista sabluuna ja tee uusi keksi. Jauhetta on enemmän kuin mitä neljään keksiin tarvitaan, mutta voit säästää sen tiiviissä astiassa seuraavaa käyttöä varten.

 Paista tuilet 180 C uunissa n. 4-5 minuuttia ja ota jäähtymään. 

VADELMACOULIS

Tee vadelmakastike eli vadelma coulis laittamalla kattilaan n. 2 dl vadelmia, tilkka vettä ja pari ruokalusikallista sokeria. Anna kiehua, kunnes vadelmat pehmenvät. Siivilöi vadelmista siemenet pois ja laita mehu takaisin kattilaan. Keitä sen aikaa, että mehu tiivistyy kastikkeeksi.

KOKOAMINEN
Ota pannacotat jääkaapista ja kumoa lautaselle.
Irrota keksit leivinpaperista varovasti. Luulin ensin, että niistä tuli ihan liian ohuita ja pelkäsin, etteivät ne pysy kasassa. Mutta hyvin onnistui.
Aseta keksit pannacotan päälle.
Polta varovasti tohottimella kiertävin liikkein keksiä.
Keksi muotoutuu pannacotan päälle yllättävän helposti ja muodostaa päälle rapean pinnan.
Loraus vadelmakastiketta tasoittaa makeuden.
Olkaa hyvä!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti