VANILJAINEN RAPARPERIKAKKU
Alkukesän puutarhaherkkuihin kuuluu ilman muuta raparperi. Olen jo ensimmäisen piirakan ehtinyt leipoa tutulla Banaani-raparperi-piirakan reseptillä. Banaani antaa sopivasti makeutta kirpeän raparperin rinnalle. Ja mikä olisi parempaa ajanvietettä tuulisena sunnuntaina kuin leipominen, joten tuumasta toimeen.
Mietiskelin erilaisia leivonnaisia ja niihin käytettäviä aineita ja etenkin niitä, joista todella pidän. Vaniljarahka on yksi perussuosikeistani. Käytän sitä usein hyydytettyihin kakkuihin ja erilaisiin piirakoihin. Kaura-omenapaistoksen muru on taas tekstuureista yksi herkullisimmasta sekä maultaan että tuntumaltaan. Joten siitä se ajatus sitten lähti eli kehittelin tämän kakun tai piiraan, johon sain kaikkia näitä käytettyä.
VANILJAINEN RAPARPERIKAKKUPohja:2 munaa
3/4 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
3/4 dl kermaa
50 g margariinia tai voita sulatettuna
Täyte:
n. 3 dl raparperin paloja
1 muna
1 prk (200 g) vaniljarahkaa
2 rkl sokeria
Päälle:
50 g voita
3/4 dl sokeria
2, 5 dl kaurahiutaleita
Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Lisä sekaan vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Lisää kerma ja lopuksi sulatettu voi.
Laita n. 20 cm halk. olevaan irtopohjavuokaan leivinpaperi, jonka voit kevyesti rutistaa myös nousemaan reunoille.
Kaada taikina vuokaan. Sekoita 1 muna, purkillinen vaniljarahkaa ja pari ruokalusikallista sokeria ja kaada se taikinan pinnalle ja ripottele kaiken päälle raparperinpalat. Painele niitä kevyesti taikinan sisään (ne tosin uppoavat myös paistovaiheessa jonkun verran taikinaan).
Laita vuoka 200 C uuniin noin 20-30 minuutiksi.
Sulata sillä välin voi kattilassa ja sekoita siihen sokeri sekä kaurahiutaleet.
Ota vuoka uunista ja ripottele päälle kauramuru. Paista vielä n. 20-30 min. Itselläni koko paistoaika oli n. 50 minuuttia. Kannattaa testata jollain tikulla, että tarttuuko siihen taikinaa. Tosin rahkatäytekin voi jäädä tikkuun, vaikka kakku olisikin jo kypsä.
Ota uunista ja anna jäähtyä kylmäksi ennen tarjoilua.
Kun vuoraa irtopohjavuoan leivinpaperilla, välttyy rasvan valumiselta uuniin.
Ihanan muhkea kakku odottelee jäähtymistään.
Herkullisia makuja ja tekstuureja päiväkahville!
Hyviä kahvihetkiä sinullekin!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti