tiistai 23. kesäkuuta 2020

KESÄINEN BRITAKAKKU
 En ole koskaan vielä tehnyt Britakakkua ja täytyy tunnustaa, etten ole ehkä syönytkään sitä tätä ennen. Se ei ole kuulunut perheemme perinteisiin ja siksi olikin aika vapauttavaa lähteä kokeilemaan sen tekemistä. Ei tarvinnut ajatella, miltä sen tulisi maistua tai näyttää.

 Ja mikä on parempi aika kokeilla kesäistä leivonnaista, kuin juhannus. Noudatin aika pitkälti Valion hyvää ohjetta ja täytyy sanoa, että tästä taisi tulla yksi lempileivonnaiseni kerta heitolla. Ihanan makea, rapean marenkinen pohjalevy ja vähän kirpeitä täytteitä kermavaahdon lisäksi.

BRITAKAKKU (n. 10:lle)

125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 keltuaista
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
MARENKI
2 valkuaista
1 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl mantelilastuja
RAPARPERI-MANSIKKATÄYTE
5 dl raparperipaloja
1 dl mansikoita
1 dl sokeria


2-3 dl kuohukermaa
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
mansikoita ja/tai muita marjoja

 Vaahdota voi ja sokeri. Erottele munista valkuaiset eri kulhoon ja lisää keltuaiset voi-sokeriseokseen vatkaten hyvin. Sekoita joukkoon kuivat aineet vuorotellen maidon kera.
 Levitä kakkutaikina ohuelti suorakaiteeksi (25 x 30 cm) leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Esikypsennä pohjaa uunin keskiosassa 180 asteessa 10 min.
 Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pieninä erinä joukkoon koko ajan vatkaten. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto pysyy kulhossa, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. 
 Levitä marenki lusikalla pohjan päälle. Ripota pinnalle mantelilastut. Paista vielä uunin keskiosassa 180 asteessa 15 min eli kunnes pinta on kauniin ruskea. Anna jäähtyä.

 Valmista täyte: Leikkaa raparperit pieniksi paloiksi. Pehmitä raparperipaloja sokerin kanssa pienessä kattilassa. Lisää sekaan mansikat (joko jäisinä pakkasesta tai tuoreet). Anna kiehua hiljalleen vähän aikaa, kunnes mansikat pehmenevät. Jäähdytä hilloke.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta vähän sokerilla ja vaniljasokerilla.

 Täytä kakku juuri ennen tarjoilua: Leikkaa pohja kahteen yhtä suureen osaan. Irrota puolikas pohjalevy leivinpaperista lastalla ja siirrä varoen tarjoiluvadille. Levitä pohjalle ensin hilloketta ja päälle puolet kermavaahdosta. Nosta toinen levy päälle. Laita sen päälle loput kermavaahdot ja koristele haluamillasi marjoilla.

Marenki on helppo levittää lusikalla taikinan pinnalle.
Paistaminen käy aika nopeasti ja pinta on herkullisen rapea.
Väliin ja päälle voi laittaa mitä vaan marjoja tai hedelmiä.
Itse käytin kirpeitä raparperia ja passionhedelmää, koska marenki itsessään on niin makeaa. Ja kesällä täytyy tietysti olla mansikkaa joka kakussa! Ihanaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti