sunnuntai 6. lokakuuta 2019

JÄLKIRUOKA:
 MUSTAHERUKKAPALLOT

Pienet molkyyligastronomiakokeilut jatkuvat. Innostuin kovasti, kun onnistuin jokin aika sitten tekemään balsamico"kaviaaria" eli kiinteyttämään balsamiviinietikkaa parin kikan avulla. Nyt halusin kokeilla samaa mustasta viinimarjasta. Ajattelin, että pienet helmet, jotka on pakattu täyteen makua, terästäisivät mukavasti jälkiruokaa ja antaisivat vähän näyttävyyttäkin tähän annokseen. Master Chef -ohjelmien innoittamana mietin myös ulkonäköä makujen lisäksi.

Mitä sitä muuta tekisi lauantaipäivänä, kuin käyttäisi aikaansa keittiössä kokkailujen ja kokeilujen parissa! 

MUSTAHERUKKAPALLOT (Dr Oetkerin reseptiä mukaillen) 
Tästä annoksesta tuli yhteensä 5 jälkiruokaa.

1,5 liivatelehteä
n. 1 dl mustaherukkamehua
1 tl vaniljasokeria
puolen sitruunan mehu ja kuori
2 rkl sokeria
2 reilua rkl maustamatonta jogurttia
1 dl vispikermaa

 Tee ensin mustaherukkamousse.
Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Keitä mustaherukat sokerin ja vaniljasokerin kanssa. Mausta sitruunanmehulla. Sekoita mehuseosta ja kaada siivilän läpi. Liuota liivatelehdet kuuman mustaherukkamehun sekaan. Kun mehu on kädenlämpöistä, lisää sekaan jogurtti.
 Vatkaa kerma vaahdoksi ja kääntele se varovasti jogurttiseoksen joukkoon. Lisää sitruunankuorta maun mukaan. Kaada taikina puolipallon muotoisiin muotteihin. Laita pakastimeen yön yli tai ainakin muutamaksi tunniksi.



Suklaapohja

150 g voita
100 g tummaa suklaata
2/3 dl sokeria
2 kpl kananmunaa
3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

 Kuumenna uuni 180 °C tasalämmölle. Sulata kattilassa voi ja sokeri ja sekoita kunnes sokeri liukenee. Ota kattila pois levyltä. Lisää suklaa palasina ja sekoita, kunnes suklaa sulaa. 

 Erottele munan keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset jäähdytettyyn suklaaseokseen. Sihtaa joukkoon vehnäjauho ja leivinjauhe ja sekoita käännellen tasaiseksi massaksi. Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi vaahdoksi ja kääntele suklaamassaan.
 Vuoraa irtopohjavuoan pohja (ø 24 cm) leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 15-18 minuuttia. 
 Anna jäähtyä hyvin ja leikkaa sitten pohjasta pieniä pyöreitä kakkuja (halkaisijaltaan sama, kuin puolipallot), joita käytetään mustaherukkapallojen pohjana.

MUSTAHERUKKAHELMET TAI KAVIAARI

3/4 dl musterukkamehutiivistettä
1/2 dl vettä
1/2 tl agar agaria
2 dl oliiviöljyä


TARJOILU

 Ota jäädytetyt moussepallot pois muotista ja asettele ne suklaapohjien päälle. Anna moussekakkujen sulaa 2 tuntia huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

 Vatkaa loppu vispikerma (n. 1 dl) vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla ja tavallisella sokerilla.

 Jos haluat, voit ensin sulattaa pari palaa tummaa suklaata mikrossa ja tehdä suklaasta raidan lautasen keskelle.
 Nosta sen jälkeen pallo pohjan kanssa lautaselle. Jos haluat (ja sinulla on) voit suihkuttaa pallon pintaan esim. mansikan makuista suihkutettavaa tomusprayta (ei välttämätön).
 Pursota kermavaahdosta ruusukkeista pallon ympärille ja ripottele muutama koristerae/-strösseli päälle. Lisää lopuksi mustaherukkahelmet.


Jälkiruoat valmiina nautittavaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti