lauantai 12. lokakuuta 2019

KARAMELLISOIDUT PORKKANAT
 Perjantai-illaksi olin ostanut naudan sisäfileen palasen, josta oli tarkoitus tehdä pari pihviä. Helppo rasti. Mutta ne lisukkeet, huoh. Aina yhtä vaikeaa, mutta samaan aikaan myös mielenkiintoista miettiä vaihtoehtoja.
 Ja tekisikö kastikkeen vai ei. Kastikkeen hylkäsin ensimmäisenä, joten sitten pitäisi tehdä joku pyree. Tai muhennos. Jep, pitkästä aikaa perusperunamuhennos iski tähän iltaan. Mutta sitten pitäisi olla vielä SE jokin lisuke.

 Yllätys: olin katsellut joka ilta Master Chef Australia -ohjelmaa ja muistin, että siellä joku teki pannulla erilaisia porkkanoita. Ja hämärästi muistin nähneeni jossain kuvan pannusta, jossa oli myös eri värisiä porkkanoita tai vastaavia. Ja siitä se idea sitten lähti!

 Minulla oli pussillinen pienehköjä naposteluporkkanoita, joita päätin käyttää tähän. Tavallisista porkkanoista voisi myös tämän tehdä, mutta porkkanat pitäisi ehkä puolittaa...no, täytyy joskus kokeilla. Mutta nyt mentiin näillä pikkuisilla ja aah, miten herkullisia niistä tuli! Pehmeitä, mutta vielä napakoita!

GLASEERATTUJA, PAISTETTUJA PORKKANOITA

pikku porkkanoita (n. 6-8 kpl)
30 g voita
1 rkl öljyä
1 iso valkosipulin kynsi
1/2 tl timjamia
1/2 dl appelsiinimehua
1 rkl hunajaa
1/2-1 dl vettä
sormisuolaa

 Pese hyvin porkkanat. Laita pannuun voi ja öljy ja anna voin sulaa. Kuori valkosipulin kynsi ja murskaa se veitsen lappeella ja laita kokonaisena pannulle. Lisää timjami, appelsiinimehu ja hunaja. Anna hunajan sulaa. Laita levy pienemmälle, noin keskilämmölle.
 Lisää porkkanat pannulle ja vettä sen verran, että sitä on noin puoleen väliin porkkanoita. Laita kansi päälle.
 Anna porkkanoiden kypsyä yhteensä n. 15-20 minuutin ajan välillä käännellen. Ota lopuksi pariksi minuutiksi kansi pois ja lisää vähän tehoa, että neste melkein haihtuu ja porkkanat saavat karamellisoidun pinnan. Ripottele lopuksi porkkanoille vähän sormisuolaa ja aseta lautaselle.
Valkosipulin kynsi antaa tarpeeksi makua, kun se on kevyesti murskattu veitsen lappeella.
Minulla oli vähän turhan iso paistinpannu, mutta se ei lopputulosta haittaa. Nestettä joutuu laittamaan tähän vähän enemmän kuin pienempään pannuun. Porkkanoita voi käännellä vaikka viiden minuutin välein, jotta ne kypsyvät tasaisesti ja imevät itseensä herkulliset maut.
Lopputuloksena on kauniin kiiltävät, pehmeät, mutta samalla vielä napakat porkkanat. Ihan täydellinen lisuke tälle ruoalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti