lauantai 19. lokakuuta 2019

VISPIPUURO TUO MIELEEN SYKSYN

 Syksyiset säät ovat saapuneet rytinällä. Keltaiset lehdet roikkuvat vettä valuen puissa ja pitelevät kiinni oksista kuin henkensä hädässä. Maata peittää nahkea matto, johon on vaara liukastua hetkenä minä hyvänsä. Harava odottelee talon nurkalla ja huutelee, että hommiin, hommiin!

On aika kaivaa pakastimen kätköistä (tai kipaista metsään) esiin puolukkapussi ja ryhtyä keittohommiin. Syksy tuo ehdottomasti mieleen jääkaappikylmän vähän happaman vispipuuron, johon päälle ripotellaan kimalteleva sokerikerros ja kylkeen lorautetaan maitoa...Aah!


PUOLUKKAVISPIPUURO 

8 dl vettä
4 dl puolukoita (ystäväni laittaa puolet puolukkaa ja puolet mustaherukkaa eli kannattaa kokeilla eri versioita)
n.½ dl sokeria (itse käytin Steviaa tällä kertaa)
¼ tl suolaa
1 1/2 dl mannasuurimoita

 Kiehauta vesi ja marjat, anna kiehua 5-15 min eli kunnes marjat pehmenevät kunnolla. Mausta sokerilla ja suolalla ja tarkista maku.
 Siivilöi liemestä marjojen kuoret pois. Ne voi myös jättää puuroon, jolloin puurosta ei tule aivan yhtä kuohkeaa vaahtoa (itse en niitä koskaan jätä).
 Laita mehu takaisin kattilaan ja liedelle. Vispaa mannasuurimot kiehuvaan liemeen ja anna kypsyä hiljalleen välillä sekoittaen 5-10 min. Huomaat kyllä, kun puuro alkaa paksuuntua. Anna puuron jäähtyä esim. kylmällä vedellä täytetyssä altaassa, jolloin jäähtyminen nopeutuu.
 Vatkaa voimakkaasti kuohkeaksi vaahdoksi, mieluiten sähkövatkaimella. Laita puuro vielä jääkaappiin jähmettymään vähäksi aikaa. 
 Tarjoa sokerin ja kylmän maidon kanssa!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti