maanantai 10. kesäkuuta 2019

RAPARPERIAIKA JA PIIRAKKAA
 Kesä on alkanut ihanan lämpimänä ja tuntuu, että kaikki kasvaa taas ihan silmissä. Olen antanut puutarhani päästä vähän valloilleen ja ajatellut, että se kasvaa, mikä on kasvaakseen. Erilaisia perennoja olen suosinut aina ja monivuotiset kasvit ovat muutenkin olleet aina "helppoa puutarhanhoitoa" -ohjelmassani.



 Marjapensaat ja omenapuut viihtyvät itsekseen ja maasta pukkaa joka vuosi puska lipstikkaa, muutama raparperipehko, juurakko ja tietysti ruohosipulimättäitä ympäri pihaa. 


 Tämä pieni alkuvuodatukseni oli tietenkin esipuhe pienille raparperipuuhasteluille. Hakusanalla "raparperi" löydät täältä blogista kaikkea hillokkeesta kiisseliin ja kakuista piirakoihin. Tällä kertaa löysin Hesarista reseptin, jossa oli käytetty maapähkinävoita ja pientä muuntelua harrastaen sain aikaan ihan kelpo piirakan, josta on tarjottavaa useammallekin.
MAAPÄHKINÄVOI-RAPARPERIPIIRAKKA (n. 20 palaa)

Pohja:

4 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl suolaa
1 muna
1 dl rypsiöljyä
2 1/2 dl maitoa 
Täyte:

4 dl raparperia paloina
75 g margariinia
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl suolattua maapähkinävoita
2 dlvehnäjauhoja 

 Valmista ensin maapähkinämuru. Sekoita margariini, sokeri ja vaniljasokeri sekaisin. Lisää maapähkinävoi ja vehnäjauhot ja sekoita käsin tasaiseksi murumaiseksi seokseksi (itse käytin sekoitukseen ihan loppua lukuunottamatta sähkövatkainta, toimi hyvin).

 Sekoita pohjan kuivat aineet yhteen. Sekoita muna, rypsiöljy ja maito keskenään. Kääntele kuivat aineet nesteseokseen muutamassa erässä liikaa sekoittamatta.

 Vuoraa isohko uunivuoka (noin 28 x 28 cm) leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan vaikka lusikalla.

 Pilko raparperit pieniksi paloiksi ja levitä taikinan pinnalle. Ripottele maapähkinämuruseos raparperipalojen päälle. Paista piirakkaa 175-asteisen uunin alatasolla noin 35 minuuttia, tai kunnes puutikkuun ei enää tartu taikinaa, kun kokeilet sillä piirakan kypsyyttä. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ennen kuin leikkaat sen paloiksi. 
 Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljavaahdon kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti