maanantai 8. lokakuuta 2018

PASTAA JA BOLOGNESEA
 Meillä oli tyttäreni kanssa pastasessio vähän aikaa sitten. Teimme vain pienen pastataikinan, mutta siitä tuntui riittävän ja riittävän. Perusannoksesta riitti siis pariinkin eri ruokalajiin eli kannattaa miettiä etukäteen millaista pastaa haluaa tehdä.
Me aloitimme raviolin valmistuksella, johon tarvittiin siis levypastaa. Raviolit leikataan joko neliöiksi, jolloin hukkataikinaa ei juurikaan jää tai pyörylöiksi, jolloin taikinaa jää aika paljon "yli". Taikinaa voi työstää uudelleenkin eli vähän tunnustelemalla, jos taikina on kuivahtanutta ja jauhottunutta, lisätään tilkka vettä ja vähän vaivataan. Ja sitten vaan uudestaan koneeseen.
Ravioleitten jälkeen taikinaa siis oli vielä vaikka kuinka paljon, joten päätimme tehdä lopusta spagettia. Tällä kertaa valittiin aika kapea teräväli, jolloin spagetista tuli ohutta kuin kangännauha.
Haaste tuli siinä vaiheessa, kun aloimme miettiä, että minne laitamme kaiken spagetin kuivumaan. Tyttäreni pyöri vähän aikaa keittiössä ja huomasin viinitonkkatelineen. Teline kyljelleen, vähän painoa toiseen päähän, syömäpuikkoja esiin ja voilá! kuivausteline oli valmis!
Aika monta "puikollista" spagettia tulikin! Ne kuivuivat reilussa 5-6 tunnissa ja sen jälkeen ne oli helppoa siirtää rasiaan odottelemaan käyttöä.

SPAGETTI

n. 3 dl durumjauhoja
2 kananmunaa
1 rkl oliiviöljyä
1/2 tl suolaa
n. 1/4 vettä

Sekoita jauhot ja suola kulhossa tai pöydällä. Tee keskelle kuoppa.
Riko munat jauhokuoppaan. Laita öljy ja vesi sekaan. Sekoita haarukalla ensin ja sen jälkeen sormilla taikinaa pikkuhiljaa kasaan.
 Vaivaa taikina todella hyvin, ainakin viisi tai vaikka kymmenenkin minuuttia. Se saa lopuksi olla kovaa.

 Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin lepäämään ainakin puoleksi tunniksi.
 Ota pasta ja pastakone ja ala työstää pastaa ohueksi levyksi. Meillä käytettiin lopuksi 7. tasoa eli aika ohueksi kaulittiin taikina. Sen jälkeen säädä koneeseen leikkuuterät haluamallesi leveydelle ja leikkaa spagetti valmiiksi. 
 Tuorespagetin keittäminen kestää vain noin pari minuuttia eli ole tarkkana, ettei pasta keity ylikypsäksi.

PASTA BOLONESE

400 g jauhelihaa
1 pkt (170 g) pekonia
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1/2 dl punaviiniä
1 prk Mutti-tomaattimurskaa
1 dl vettä
suolaa
mustapippuria

 Leikkaa pekoni pieneksi (itse käytän tähän saksia) ja laita kylmälle, isolle paistinpannulle. Laita liesi päälle ja anna pekonien paistua pikku hiljaa ja rasvan sulaa. Pilko sillä välin sipuli ja valkosipulit pieneksi. 
 Lisää pannulle pekonien sekaan jauheliha ja anna ruskistua. Lisää sipulisilput ja anna kuullottua pehmeiksi. Lisää viini ja anna kiehahtaa. Siirrä kaikki kattilaan.
 Lisää kattilaan tomaattimurska, vesi ja mausteet ja jätä hautumaan tunniksi tai pariksi. Tarkista välillä, ettei kastike pääse kuivahtamaan. Lisää vettä, jos on tarve.
 Tarkista lopuksi maku ja tarjoile keitetyn spagetin ja parmesanraasteen kanssa.
Anna kastikkeen hautua kauan, jotta maut tasaantuvat.
Tarjoile parmesan raasteen kanssa.
Ja juustonystävän annos virallisen kuvauksen jälkeen: 
reilusti emmentalia vielä kruunuksi 😁


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti