sunnuntai 9. syyskuuta 2018

HÄVIKISTÄ HERKUKSI - 
 PUUROSTA LEIVÄKSI
 Viikonlopun aamupuuronkeitto onnistui ihan nappiin. Paitsi määrän suhteen. Kukaan muu ei halunnutkaan puuroa, joten sitä jäi kattilaan reilu annos. Ja sitä sitten aikani tuijottelin ja ihmettelin. Ja naps! päädyin kaivamaan kaapista monitoimikoneen ja jauhoja ja ja ja... Hävikistä herkuksi -vaihde oli päällä.
 Puuro oli 4-viljan puuroa, mutta leivän tekoon käy melkein mikä puuro vaan. Itse laitoin vähän liikaa puuroa, jolloin taikina jäi vähän liian löysäksi eli senkin kanssa maltti on valttia.
 Mutta lopputulos palkitsee aina - lämmin, vastapaistettu leipä voinokareen kanssa on niin vastustamatonta!

4-VILJAN LEIPÄ

n. 1 dl puuroa
2 dl kuumaa vettä (42 C)
1/2 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai sokeria tai siirappia)
vehnäjauhoja
1/2 pussia kuivahiivaa

 Laita kulhoon puuro (kuuma tai kylmä, ei väliä) ja kuuma vesi. Sekoita keskenään. Lisää öljy, suola ja hunaja.
 Sekoita kuivahiiva pariin desiin jauhoja ja sekoita ne taikinaan hyvin. Voit antaa taikinan levätä ja kuplahtaa tässä vaiheessa halutessasi noin kymmenen minuutin ajan (se herättää sopivasti hiivan). Minulla oli sen verran vauhtia, että lisäsin jauhoja samantien yleiskoneen käydessä. Voit toki tehdä taikinan myös käsin.
 Jauhoja menee sen verran, että taikina irtoilee kulhon reunoilta. Laita kulho vedottomaan,lämpimään paikkaan noin tunniksi. Itse käytän usein mikroa eli kulho mikroon, luukku kiinni ja avataan vasta noin tunnin kuluttua. Ei mitään tehoja tai lämpöjä päälle vaan suljettu tila on kuin luotu taikinan nostatukselle.
 Tällä kertaa en myöskään vaivannut läysähköä taikinaa vaan painelin vähän ilmakuplia pois jauhojen avulla, muotoilin taikinasta kaksi pötkylää ja nostin ne leivinpaperin päälle pellille. Ripottelin päälle vähän jauhoja ja laitoin leivinliinan (siis tavallisen pellavapyyhkeen) leipien päälle siksi aikaa, kun uuni lämpeni.
 Paista leipiä 200 C uunissa n. 20-30 min. Koputtele leivän pohjaa sormella ja kun siitä kuuluu kumea ääni, tiedät, että leipä on valmis.
Yleiskoneella tai monitoimikoneella saa kaikkein helpoimmalla valmiin taikinan eikä tarvitse sormia sotkea.
Leivät eivät nousseet kovin paljon, koska käytin vähän liikaa puuroa. Ohjeessa on korjatut määrät. Ja kuten huomaat, en ole juurikaan panosta täydelliseen ulkonäköönkään,  joka ei siis makuun vaikuta pätkääkään.
Ihana tuoksu vastapaistetuista leivistä tulee!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti