lauantai 25. elokuuta 2018

KUORRUTETTUA LOHTA JA PERUNOITA
 Tilasin kesähelteiden keskellä Glorian ruoka&viini -lehden puoleksi vuodeksi. Ihan kuin hyviä reseptejä ei muutenkin tunkisi joka nurkasta, niin ajattelin, että onhan sitä lehteä ainakin kiva lueskella. No, luen kyllä kirjojakin, mutta reseptien lukeminen on vähän kuin ilotulituksen seuraaminen: koko ajan odottaa, mitä seuraavaksi tulee, ihastuksen huokaukset seuraavat toistaan ja aistit herkistyvät. Joku teistä varmaan ajattelee, että helteet ovat nyt totaalisesti pehmentäneet pääni, mutta oikeasti nautin reseptien herättämästä innostuksesta.

 Ja eihän sitä voi pelkästään lueskella vaan aina herää vastustamaton halu myös ryhtyä kokeilemaan ja sen myötä maistelemaan, että vastaavatko mielikuvat todellisuutta. Tämä lohiresepti oli yksi näistä kokeiluista, joka yllätti vielä paremmalla maullaan kuin ennakkoon ajattelin. Leivästä tehty murukuorrutus ja sitruunainen voisula - aah!!! Ihan superia! Ja kaiken lisäksi näppärä "yhden pellin ruoka".
 Perunoista tein pari versiota, koska juustohiiren on saatava myös juustonsa. Molemmat perunat olivat myös ihan jees. Jos jostain pitäisi nipottaa, niin ehkä - siis sanon ehkä - jonkun kastikkeen olisi voinut tähän lisätä. Mutta sitruunaista voisulaa kului ehkä enemmän kuin laki sallii myös osittain kastikkeen puuttumisesta johtuen. Ei huono.
MURUKUORRUTETTU LOHI sekä
SITRUUNA- ja JUUSTOPERUNAT (4:lle)

n. 600 g kirjolohifileetä (meillä oli vähän enemmän, joten kuvista näet miten hoidin "ylimääräisen")
suolaa
Kuorrutus:
2 viipaletta kuivahkoa maalaisleipää
1-2 valkosipulin kynttä
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna (tai vähän vähemmän kuivaa)
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl öljyä
Sitruuna- ja juustoperunat
4 litteähköä perunaa (tai enemmän, jos pidät perunasta tai kuten meillä, perunat olivat pienehköjä, joten niitäkin lisäsin aika reippaasti)
öljyä
sormisuolaa
50 g voita
2 rkl sitruunanmehua
n. 1 dl juustoraastetta
persiljaa

 Pese ensin perunat hyvin ja puolita ne pituussuunnassa (voiko tällaista ohjetta antaa... no, katso kuvista). Laita ne pellille leivinpaperin päälle leikkuupinta ylöspäin. Pistele niitä vähän haarukalla. Ripottele perunoille vähän öljyä ja sormisuolaa.
 Laita uuniin paistumaan 200 C siksi aikaa, kun valmistelet lohen (n. 15-20 min).
 Leikkaa lohi annospaloiksi eli neljään osaan ja ripottele paloille suolaa.
 Kuorrutusta varten rouhi tai raasta leipä muruiksi ja laita kulhoon. Hienonna valkosipuli ja timjami ja lisää murujen sekaan. Pese ja raasta sitruunan kuori ja lisää sekin muruseokseen. Lisää lopuksi öljy ja sekoita ja levitä seos lohipalojen päälle.
 Ota perunapelti uunista ja lisää lohipalat pellille ja juustoraastetta osan perunoiden päälle. Jatka kypsentämistä 10-15 min riippuen kalapalojen paksuudesta ja siitä, millaisena mieluimmin syöt kalasi, vähän punertavana sisältä vai rapsakkana. 
 Sillä välin sulata voi ja lisää puristettu sitruunamehu sekaan. Hienonna persilja.
 Ota pelti uunista ja lusikoi "paljaiden" perunoiden päälle sitruunavoita ja ripottele persiljaa. Ripottele sitruunavoita lautaselle vielä myös lohen päälle. Nauti!
Pese perunat ja ei todellakaan haittaa, vaikka kaikki kuoret jäisivät niihin kiinni.
Asettele perunat pellille siten, että saat sijoitettua lohen siihen hyvin.
Kimaltelevat sormisuolakiteet maustavat perunat hyvin.
Kuten huomaat, lohi oli suurempi kuin reseptissä, joten jätin pyrstöpalan ehjäksi, mutta laitoin siihen myös kuorrutusta. Maistui ihan hyvältä vielä seuraavanakin päivänä.
Sitruunainen voisula odottelee vieressä.
Leipämurusta tuli herkullisen rapsakka vastakohta ja suutuntuma vastapainoksi pehmeälle lohelle. Ja voisula oli mielettömän hyvää pienen kirpakan sitruunaisen makunsa myötä.
Lasillinen valkoviiniä maistui tämän ruoan seurana.
Tulee varmasti tehtyä toistekin tätä kalaruokaa!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti