sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

SITRUUNAINEN SEEPRAKAKKU PÄÄSIÄISEKSI
 Pääsiäisenä tuli vihdoin kokeiltua seeprakakun tekemistä. Tyttären kanssa mietittiin makuyhdistelmiä ja totesimme, että kun pääsiäisruokia syö ensin vatsansa täyteen, pitää kahvikakun olla mahdollisimman raikas. 
 Kinuskikissan sivuilta löytyi peruskakun resepti, mutta itse päädyttiin sitten sitruunaiseen täytteeseen kaikkien marjaisten ja salmiakkisten täytteiden sijaan. Muutaman alkuharjoittelun jälkeen Annilta sujui kerrosten teko loistavasti. Itse olin lähinnä katsojan roolissa ja ihmettelin vain sitä, miten hauska keksintö nuo seepraraidat ovatkaan.
SITRUUNAINEN SEEPRAKAKKU (perusohje on Kinuskikissan)

Pohja:
200 g kaurakeksejä
75 g voita

 Murskaa keksit tehosekoittimessa hienoksi. Sulata voi. Kaada voi keksinmurujen sekaan.
 Vuoraa irtopohjavuoan (halk. 24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat kevyesti öljyllä ja ripottele öljyn päälle vähän tomusokeria.

Sitruunatäyte (Lemon curd):
4 dl tomusokeria
1 sitruuna (mehu + kuoret)
1 lime (mehu + kuoret)
2 munaa
75 gr voita

+ 1/2 dl vettä ja 4 liivatelehteä

 Raasta limesta ja sitruunasta kuoret hienolla terällä ja puserra limesta ja sitruunasta mehut. Sekoita tomusokeri ja munat sekä mehut kattilassa ja keitä keskilämmöllä rauhallisesti vatkaten niin että munat kypsyvät. Lisää voi joukkoon, sekoita ja anna jäähtyä.
 Laita liivatteet n. viideksi minuutiksi kylmään veteen. Kuumenna n. puoli desiä vettä ja sekoita siihen puristetut liivatteet. Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen lemon curdin sekaan.

Vaniljatäyte:
7 liivatelehteä
600 g (3 prk) vaniljarahkaa
7 dl vaniljajugurttia
1/2 dl sokeria
1 dl vettä

 Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Sekoita kulhossa rahka ja jugurtti ja sokeri hyvin sekaisin. Kuumenna n. desi vettä ja sekoita siihen puristetut liivatteet. Anna jäähtyä vähän ja kaada ohuena nauhana vaniljaseoksen sekaan koko ajan sekoittaen.

 Kaada keksipohjan päälle vuokaan vuorotellen vaniljatäytettä (aina vähän enemmän) ja sitruunatäytettä. Jos täyte painuu pohjaan, kaada se lähempää täytteen pintaa. Jos täyte jää kellumaan pinnalle, nosta kaatamiskorkeutta. Tarkoitus on, että kerrokset vuorotellen muodostavat rengaskuvion kakkuun.

 Anna kakun hyytyä rauhassa seuraavaan päivään. Koristele esim. pääsiäiskarkeilla.
Vaniljatäytettä tulee reilusti enemmän kuin "maku"täytettä.
Pikkuhiljaa pohja alkaa tulla täyteen, kun täytteet leviävät.
Kerros kerrokselta maltilla täytyy vuokaa täyttää.
Täyte on tosi löysää, mutta riittävä aika hyydyttää kakun ja saat näyttävän lisän kahvipöytään.
Raikas vaniljaisen sitruunainen kakku maistuu herkulliselta. Keksipohja olisi voinut olla vähän paksumpikin, joten voit tehdä/laittaa vaikka vähän enemmän muruseosta vuoan pohjalle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti