sunnuntai 1. lokakuuta 2017


SELLERIÄ, TYRNIÄ, VALKOSIPULIA, LOHTA, PUNAJUURIA - AAH!
 Oletteko tilanneet sähköpostiinne erilaisia lehtien uutiskirjeitä? Minulle tulee useita ja kuten arvaatte, useimpien sisällöt liittyvät ruokaan. Yksi suosikkejani on Viinilehden Viikon viinivinkki, jossa yhdistyvät juoma ja ruoka ja aina löytyy jotain uutta kokeiltavaa - sekä reseptien muodossa, että juomapuolella. Tämänkin illan ateriakokonaisuuden miettiminen lähti alkuruokana tarjottavasta sellerikeitosta, jonka reseptin siis nappasin tuolta viinivinkistä. 
 Ja suosituksena olleen viinin myötä mietin pääruokaa ja kauden kasviksia ja värejä ja makuja ja ja ja. Kauppaan, kotiin ja keittiöön. Tuntui, ettei malta odottaa, että pääsee kokkailemaan ja maistelemaan.

 Alkuruokana tarjottuun keittoon yhdistettiin juuriselleriä ja päärynää, joka oli sinänsä aika mielenkiintoinen yhdistelmä ja keitosta tulikin yllättävän makeaa. Ja ruoka on myös vegaaneille sopiva vaihtoehto mantelimaitoineen. Siihen kuuluu ehdottomasti lisäkkeeksi tyrnivinaigrette, josta tuli kivasti hapokkuutta täydentämään keiton makeutta. Ja suositusviini oli kuin nenä päähän:

Leyda Sauvignon Gris Kadun Vineyard 2015

Valkoviini / DO Valle de Leyda / San Antonio, Chile
VSPT
Sauvignon Gris

Samettisen täyteläinen keitto saa erinomaista ryhtiä pirteän raikkaasta ja hedelmäisestä, lievästi kieltä kutittelevan pirskahtelevasta sauvignon gris -viinistä. Viinin kypsän omenainen aromi sointuu maukkaasti sellerin aromeihin. Viinin jo valmiiksi runsaan hedelmäinen luonne korostuu hapokkaan tyrnin ja keittoon käytetyn pähkinämaidon kautta. Makujen harmoniaa!

Ja tämä viini maistui myös loistavasti rapeaksi paistetun lohen ja lämpimän punajuurisalaatin kera. Linkki rapeaksi paistettuun loheen tästä * ja lämpimään punajuurisalaattiin tästä *. Punajuurisalaattiin käytin tällä kertaa uunissa paahdettujen punajuurten kanssa Aura-juustoa, pinjan siemeniä ja salaattisekoitusta. 

PAAHDETTU SELLERI-PÄÄRYNÄKEITTO JA TYRNIVINAIGRETTE

1/2 juuriselleri (n. 300 g)
1-2 rkl rypsiöljyä
2 päärynää
2 pientä salottisipulia tai 1 isompi
1 rkl öljyä
1 dl cashewpähkinöitä
n. 1/2 l manteli- tai pähkinämaitoa
suolaa
mustapippuria
Tyrnivinaigrette:
1/4 dl valkoviinietikkaa
2 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
1/2 dl rypsiöljyä
1 dl tyrnimarjoja

 Kuori selleri ja paloittele se hieman pienemmiksi paloiksi.
 Nosta palat uunivuokaan ja pirskottele pintaan rypsiöljyä. Kypsennä sellereitä uunissa 180 asteessa noin 30-45 minuuttia (palojen koosta riippuen), kunnes ne ovat täysin pehmeitä ja paahtuneita.
 Kuori päärynät ja sipulit. Pilko pieniksi paloiksi. Kuullottele niitä kattilassa öljyssä, lisää sekaan paahtuneet sellerit, pähkinät ja mantelimaito.
 Kiehauta ja hauduta n. 10 minuuttia. Varo, ettei keitto kiehu yli.


 Keiton kiehuessa valmista tyrnivinaigrette: Sekoita etikka, sokeri sekä mausteet keskenään. Lisää öljy ja sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi hieman murskatut tyrnimarjat (itse soseutin kaiken tehosekoittimella tasaiseksi).


 Soseuta sellerikeitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Lisää mantelimaitoa tarvittaessa eli jos keitosta tulee mielestäsi liian paksua. Voit kiehauttaa keiton vielä tarvittaessa uudelleen soseutuksen jälkeen. Mausta suolalla sekä mustapippurilla.
 Tarjoile keitto tyrnivinaigreten kanssa.

Säästin muutaman tyrnin keiton koristeeksi.
Laita keiton pinnalle tyrnivinaigrettea vähän. Sitä voi lisätä makunsa mukaan syödessä lisää.
Pala hyvää, tuoretta leipää ja lasillinen Chileläistä valkoviiniä täydentävät keittonautinnon.

Pääruoan lisukkeena olleesta paahdetusta valkosipulista tulee postaus myöhemmin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti