keskiviikko 20. syyskuuta 2017

OMENA-JUUSTOKAKKU

 Viikonlopun viettelys syntyi näin syksyiseen omena-aikaan tietysti omenoista. Ja koska tavoitteenani on aina kokeilla jotain erilaista kuin ennen, oli tällä kertaa valintani juustokakku. Toki olen juustokakkuja tehnyt aiemminkin, mutta tällä kertaa omenoilla oli tässä kakussa pääosa. Alkuperäinen resepti, jota olen taas vähä muunnellut, on Rakkaudesta ruokaan -blogista.

 Ja tämäkin on niitä herkkuja, joka pitää valmistaa hyvissä ajoin etukäteen, koska sen pitää antaa jäähtyä ja jähmettyä viileässä, ettei kakku leviä ennen aikojaan. Mutta odotus kyllä kannattaa ja tämä on itse asiassa parempaa seuraavana päivänä, kun maut ovat tasaantuneet. Koostumus on myös aivan loistava, pehmeä juustomassa ja karamellisoidut omenat suorastaan sulavat suuhun! 

OMENA-JUUSTOKAKKU (halk. 20 cm)

150 g kaurakeksejä

75 g voita tai margariinia
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
Karamellisoidut omenat
1 dl ruokokidesokeria (tai fariinisokeria)
50 g voita
n. 4-6 pientä hapanta omenaa
1 tl kanelia
1 rkl vehnäjauhoja
Täyte
400 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
3 kananmunaa
1 rkl vaniljasokeria
3/4 dl sokeria
Päällinen
n. 4 pientä omenaa siivutettuna
sitruunamehua
kanelia
ruokokidesokeria

 Murskaa keksit ja lisää joukkoon vaniljasokeri, kaneli ja sulatettu voi. Sekoita ja levitä leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (ja vähän myös reunoille). Paista pohjaa 175 C uunissa noin kymmenen minuuttia. Ota pois uunista.
 Kuori ja leikkaa omenat lohkoiksi. Sulata voi kattilassa, lisää sokeri ja anna porista hiljalleen kunnes sokeri on sulanut. Lisää omenanpalat ja keittele vielä vajaan kymmenen minuutin ajan. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kaneli ja vehnäjauhot.
 Sekoita täytteen kaikki ainekset sekaisin ja levitä esipaistetun pohjan päälle noin sentin kerros. Levitä sitten karamellisoidut omenat tasaisesti täytekerroksen päälle ja kaada loput täytteestä omenoiden päälle.
 Kuori ja siivuta päällisen omenat, käytä nopeasti sitruunamehussa halutessasi (itse en käyttänyt vaan laitoin sellaisenaan) ja asettele täytteen päälle. Ripottele päälle kanelia ja sokeria.  
Paista kakkua uunissa 1h - 1h 15min. Kakku on valmis kun se on hieman tutiseva keskeltä. Anna jäähtyä vähintään muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua ja siivilöi silloin pinnalle tomusokeria halutessasi.
Laitan yleensä pohjalle leivinpaperin, joka saa tulla reilusti reunoja leveämmälle. Tällä kertaa laitoin vielä yhden ison leivinpaperin uuniritilän päälle, että kakusta mahdollisesti valuva rasva ei sotke uunia. Onneksi laitoin, sillä nestettä valui vähän, kuten kuvasta näette. 
Ripottele tomusokeria jäähtyneen kakun päälle.
Kakusta tulee muhkean paksu ja omenat maustavat kakun sekä sisältä että päältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti