tiistai 30. toukokuuta 2017

VALKOSUKLAA-LIMEKEKSIT
 Mietitkö vielä tarjoiluja kevään juhliin? Tai mietitkö, mitä veisi lapsen opettajalle, kun koulu muutaman päivän päästä päättyy? Tekisitkö itse jotain? Löysin vanhan Kotivinkin reseptin, jossa oli tehty keksejä... tai leivoksia - näitä voisi kuvailla molemmilla tavoilla. Ihanan rapeita ja hyvän makuisia pikkuherkkuja tuli ja päätinkin viedä niitä kiitokseksi ystävälle. 
 Näiden on luvattu säilyvän tiiviissä rasiassa jääkaapissa jopa toista viikkoa. Paitsi, jos syöt ne ennen sitä 😀 
VALKOSUKLAA-LIMEKEKSIT (n. 30 kpl)

Pohja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl sokeria
3/4 tl jauhettua inkivääri
150 g kylmää voita tai margariinia
1/2 kananmuna
Päällys
1 dl kuohu- tai vispikermaa
1 dl sokeria
1/2 dl glukoosisiirappia
100 g valkosuklaata
1 lime

 Nypi voi tai margariini kuiviin aineisiin käsin niin, että saat tasaisen, murumaisen seoksen. Voit tehdä taikinan myös monitoimikoneessa leikkuuterällä. Riko kananmuna pieneen kuppiin ja sekoita rakenne rikki haarukalla. Lisää taikinaan lopuksi puolet kananmunaa ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikina palloksi.
 Kauli taikina leivinpaperin päällä puolikkaan uunipellin kokoiseksi. Jauhota taikinan pintaa, jotta se ei tartu kaulimeen kiinni.
 Leikkaa reunat siistiksi, jos haluat ja siirrä taikinalevy leivinpaperista vetämällä uunipellille. 
 Paista 175 C uunin keskitasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä sen aikaa, kun teet päällisen.
 Kiehauta kerma, sokeri ja glukoosisiirappi kattilassa. Keitä 10 minuuttia ja sekoita vähän väliä. Anna jäähtyä sillä välin, kun  leikkaat valkosuklaan muruiksi. Pese lime huolellisesti ja raasta kuoret.
 Lisää valkosuklaamurut lämpimään kuorrutusmassaan sähkövatkaimella koko ajan sekoittaen. Mausta limenkuoriraasteella. Kaada seos jäähtyneen taikinapohjan päälle ja anna jähmettyä jääkaapissa.
 Leikkaa levy ruuduiksi, joiden koko on 4–5 cm x 4–5 cm.

Ilta-aurinko valaisi työpöydän, kun ryhdyin pilkkomaan suklaata.
Valmiit keksit voi leikata neliöiksi tai suorakaiteiksi tai vaikka kolmioiksi. Tällaisten keksien ei tarvitse olla kovin isoja, sillä makeita ne kyllä ovat.
Pohja on murea, mutta ei kova. Päällinen oli hiukan haastava levittää, mutta ajattelin, että lopputulos saa olla vähän rouhean näköinen. Mmmmm...makeaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti