sunnuntai 21. elokuuta 2016

VADELMAINEN VANILJAPIIRAS
 Mietin kaksi kertaa, ennen kuin päätin laittaa tänne tämän päivityksen leivontasessiosta. Mutta vain ilahduttaakseni teitä, kerron, ettei täälläkään todellakaan aina kaikki mene niin kuin Strömsössä!

 Tyttäreni Anni oli käymässä kotona ja meillä molemmilla oli hinku leipoa jotain. Ehdimme käyttää tovin jos toisenkin reseptien selailuun ja mikään ei tuntunut iskevän. Välillä jo melkein aloitin vanhan kunnon Mamman marjapiirakan teon, mutta päädyimme kuitenkin joskus lahjaksi saamani "Leivonnaiset" -kirjan piirasreseptiin.

 Kaikki tuntui sujuvan hyvin, pohjataikina valmistui ja laitettiin jääkaappiin ja aloitettiin täytteen valmistaminen. Ja siitä alkoi omituisuus. Vaniljakastikkeesta tuntui tulevan aika löysää. Missään ei kuitenkaan sanottu, kuinka löysää tai "tiukkaa" kastikkeen tulisi olla. Kaadettiin se pohjan päälle kuitenkin ja laitettiin uuniin.
 Piirakan piti valmistua puolessa tunnissa, mutta siinä vaiheessa näytti, ettei päällinen ollut hyytynyt juuri ollenkaan, mutta pinta oli kylläkin ruskistunut (vaikka kirjan kuvassa se oli valmiina kauniin keltainen...). Annoin piirakan olla uunissa kolme varttia ja sitten luovutin ja otin sen pois. Kirjassa myös sanottiin, että piirakan voisi tarjota lämpimänä tai kylmänä. No, lämpimänä koko päällinen oli edelleen niin löysää ettei sitä olisi saanut lapioitua lautaselle - tuskin edes kauhottuakaan! Voih ja oih! 
Kirjan kuvassa kaunis kullankeltainen piiras.

 Jäähdytettynä päällinen vähän jähmettyi, mutta kuten kuvista näkyy, ei kaunista ja kiinteää vaan edelleen aika valuvaa. Maku oli kylläkin oikein hyvä ja yllätyksellinen. Siinä ei nimittäin juuri vanilja maistunut vaan maku oli enemmänkin toffeemainen. Tulikohan keksittyä uusi piirakka ;) Kokeilkaa, mitä te saatte aikaiseksi!

VADELMAINEN VANILJAPIIRAS

Pohja:
225 g (4 dl) vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
50 g (1 dl) tomusokeria
120 g kylmää voita
1 iso munankeltuainen
2-3 rkl vettä tarvittaessa (minä taisin laittaa vähän enemmänkin)
Täyte:
2 isoa kananmunaa
ja 3 munankeltuaista
100 g (1 1/3 dl) sokeria
1 vaniljatangon siemenet kaavittuna
2 tl maissitärkkelystä (maizena)
3 dl kuohukermaa
150 g vadelmia (osa täytteeseen ja osa päälle)

 Sekoita jauhot, suola ja tomusokeri keskenään. Sekoita voi joukkoon murumaiseksi. Lisä keltuainen ja vaivaa kevyesti, että taikinasta tulee kiinteää. Auta lisäämällä vähän vettä. Painele taikina pötköksi ja kääri kelmun sisään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
 Ota taikina jääkaapista ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Tässä kohdin unohdin lukea loppuun ja laitoin täytteen piirakkaan - hups! Pistele pohja haarukalla ja laita vielä hetkeksi jääkaappiin. Vuoraa taikinapohja leivinpaperilla ja täytä se herneillä tai riisillä ja paista pohjaa 200 C uunissa 10 minuuttia. Ota pois uunista, poista leivinpaperi ja herneet ja jatka paistamista noin 5-10 min. Ota pois uunista ja anna jäähtyä hieman.

 Täyte: Vatkaa kananmunat, keltuaiset, sokeri, vaniljatangon siemenet ja maissitärkkelys kulhossa. Kuumenna kuohukerma lähes kiehuvaksi ja kaada se kananmunaseoksen päälle. Sekoita seos vailjakastikkeeksi (siis kastikkeeksi... meillä se oli löysää velliä). 
 Kaada kastike taikinapohjan päälle. Ripottele vadelmia piirakkaan. Paista piirasta 150 C n. 25-30 minuuttia, kunnes se on juuri ja juuri hyytynyt.
 Anna piirakan jäähtyä hieman ja tarjoile muutaman vadelman kera.
Tässä näkyy kuinka löysää päällinen oli ennen uuniin laittoa: vadelmat upposivat samantien sekaan eikä niitä tarvinnut juuri tökkiä.
Seuraavana päivänäkin täyte oli siis edelleen valuvaa, mutta maku oli oikein hyvä. Ja koko piirakka tuli kyllä syötyä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti