SUKLAAMOUSSE KARPALOLLA JA PISTAASEILLA
Töissä oli perinteiset joulukahvit ja mietin, mitä tehdä tarjottavaksi. Usein vaihtoehtona on joku kakku (nytkin tuli mieleen esim. tämä ihana jouluinen luumukakku ), mutta tällä kertaa halusin tehdä jotain erilaista. Hankin desin vetoisia pieniä kertakäyttömukeja ja päätin koota niihin kerroksittain toisiaan täydentäviä makeita. Kaikki ei mennyt ihan putkeen, mutta lopputulokseen se ei vaikuttanut onneksi. Mousse ja karpalokiille nimittäin vaihtoivat paikkaa useimmissa annoksissa eli ehkä olisi viisainta tehdä tämä toisinpäin eli kiille pohjalle ja mousse päälle. No, ehkä joku toinen on taitavampi ja onnistuu kuten tuossa yläpuolella olevassa, lähes täydellisessä herkussa!
Viikonlopulta jäi vielä browniesejä sen verran, että niistä sain kuutioitua tarjolle vähän kuin suklaiset konvehdit. Mousse, browniet ja keksejä - saatiinpa ainakin suut makeaksi kahvin kanssa!
SUKLAAMOUSSE KARPALOKIILTEELLÄ JA PISTAASEILLA
(n. 25 pientä annosta)
Mousse
200 g taloussuklaata
4 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
Sulata suklaa vesihauteessa ja jäähdytä. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset haaleaan suklaaseen.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää ne suklaaseokseen.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita nostellen esim. nuolijalla seokseen.
Kaada mousse joko suoraan annoskulhoihin tai tarjoilukulhoon ja jäähdytä jääkaapissa (vähintään pari tuntia).
Karpalokiille
n. 1½ dl karpaloita (tai puolukoita)
2 dl vettä
3/4 dl sokeria
2 liivatelehteä
Keitä pakastekarpaloita vedessä, kunnes karpalot pehmenevät. Puserra ne siivilän läpi toiseen astiaan.
Laita liivatteet kylmään veteen n. 5 minuutiksi pehmenemään.
Palauta mehu takaisin kattilaan ja sekoita sokeri sekaan. Anna sen sulaa. Kiehauta mehu ja puserra liivatteista vesi ja sekoita ne kiehuvaan mehuun. Ota heti liedeltä ja laita kylmään veteen jäähtymään.
Karamellisoidut pistaasit
n. 1 dl suolattomia, kuorettomia pistaasipähkinöitä
n. ½ dl sokeria
(1 tl hunajaa)
Laita paistinpannuun sokeri, hunaja ja pistaasit. Sekoittele kunnes sokeri alkaa sulaa. Kaada pistaasit leivinpaperin päälle jäähtymään. Kun pistaasit ovat kovettuneet rouhi ne veitsellä pienemmäksi.
Moussen ainekset valmiina sekoitettavaksi keskenään.
Kokoa mousse annokset suoraan tarjoiluastioihin. Itse laitoin pohjalle pieneksi kuutioitua valkosuklaata ensin. Sen jälkeen suklaamoussea noin puoleen väliin astiaa. Anna jähmettyä jääkaapissa 3-4 tuntia. Mousse jää aina pehmeäksi.
Anna karamellisoitujen pistaasien kovettua ennen kuin leikkaat ne veitsellä pienemmiksi.
Kaada suklaanmoussen päälle varoen jäähtynyttä karpalokiillettä ja laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Vatkaa päälle kermavaahtoa ja pursota se kauniisti ja ripottele lopuksi päälle pistaaseja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti