perjantai 11. syyskuuta 2020

 OMENA-TOSCAPIIRAKKA


 Sain kutsun syyslauantain viettoon ystäväni mökille kolmen muun naisen kanssa. 


Juhlistimme siis viidestään naiseuden ihanuutta keskittymällä ensin kiinalaiseen voimisteluun Chi Kung -harjoitusten avulla, herkuttelemalla hyvällä ruoalla ja juomalla, syventymällä runoihin ja pulahtamalla saunasta viileän meren syliin. Päivä kääntyi iltaan ja tapaamisemme loppui löytämällä omat jumalatarolemuksemme ja kiteyttämällä niiden pohdinnan naisenergiaan.

 Välillä paistoi ja välillä satoi, mutta se ei meitä haitannut. Upea päivä meren äärellä päättyi venematkaan mantereelle, kun taivas alkoi tummua ja valot syttyä taivaanrantaan. Kiitollisuus hyvistä ystävistä ja asioiden jakamisesta oli kotiin viemisenä. 

Olin valmistanut jälkiruoaksi tosca-piirakan ja löysin Makeaa-blogista reseptin, jossa oli käytetty myös omenaa. Omena teki piirakasta tosi mehevän ja itse asiassa sitä voisi olla vähän enemmänkin eli ensi kerralla pari omenaa lisää!


OMENA-TOSCAPIIRAKKA

Pohja:
50 g voita
2 munaa
1½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 dl kuohukermaa
3 keskikokoista omenaa (tai 5 omenaa)

 Valitse syvä piirakkavuoka tai kakkuvuoka (halk. noin 24 cm) ja vuoraa se rouheasti leivinpaperilla. Sulata voi ja jätä odottamaan. 
 Vaahdota munat ja sokerit. Sekoita joukkoon voisula. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kääntele taikinaan nopeasti. Lisää lopuksi kuohukerma. Kaada taikina vuokaan ja pilko päälle omenat (itse kuorin omenat ensin ja kuutioin ne pieniksi). 
 Paista  piirakka 200°c:ssa noin 20-25 minuuttia. Piiraan paistuessa valmista toscakuorrute.

Kuorrutus:
100 g voita
1 dl sokeria
1 rkl kuohukermaa
100 g mantelilastuja

 Laita kattilaan voi, sokeri ja kerma. Kuumenna ja anna kiehua välillä sekoittaen, kunnes seos sakenee hieman. Lisää sekaan mantelilastut ja sekoita. 
 Levitä kuorrutus pohjan päälle ja paista 250°c:ssa, kunnes pinta on saanut kauniin värin (n. 5-10 minuuttia. Älä jätä piirakkaa vahtimatta, sillä kuorrute palaa paiston loppuvaiheessa nopeasti).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti