NOKKOSPESTOLEIPÄ
Nokkosviljelmillä (tai pellon reunoilla) alkavat nokkoset olla juuri parhaimmillaan kerättäväksi. Eli nokkosten ollessa pienehköjä, noin kymmensenttisiä, ne ovat parhaita käytettäväksi erilaisiin ruokiin tai leivonnaisiin. Oma "viljelmäni" on pihallamme parin pensaan juurella. Nappasen siitä nokkosia tarpeen mukaan ja kun ne kasvavat liian isoiksi, ajan ne ruohonleikkurilla nurin ja vähän ajan kuluttua minulla on taas käytettävänä uusia nokkosia.
Kerään nokkoset yleensä kertakäyttöhanska kädessäni, vaikka ihan pienimmät nokkoset eivät juuri poltakaan. Mutta varmuuden vuoksi. Ja sitten onkin aina sen miettimisen vuoro - mitä sitä oikein keksisi tällä kertaa.
En ole aiemmin tehnyt nokkosista pestoa, mutta se alkoi jotenkin houkutella ja löysin Esmeraldan etos -blogista kivan ja helpon pestoreseptin. Ja pull apart -leipää eli nyhtöleipä olen tehnyt ennenkin, tosin eri täytteellä. Joten 1 + 1 = nokkospestoleipä pull apart -tyyliin. Nam!
NOKKOSPESTOLEIPÄ
LEIPÄTAIKINA
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1/2 pss kuivahiivaa
1/2 dl oliiviöljyä
2 dl kolmen viljan sämpyläjauhoja
n. 3-4 dl vehnäjauhoja
Kuumenna vesi 42 C ja lisää siihen suola ja hunaja sekä oliiviöljy. Lisää nesteeseen ensin pari desiä sämpyläjauhoja ja sekoita. Lisää sitten pari desiä vehnäjauhoja, johon on sekoitettu kuivahiiva.
Vaivaa taikinaa kunnolla ja lisää pikku hiljaa jauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
Laita taikina lämpimään paikkaan kohoamaan reiluksi puoleksi tunniksi.
NOKKOSPESTO
1 l tuoreita nokkosia
1/3 dl kurpitsansiemeniä
2/3 dl auringonkukansiemeniä
2 rkl sormisuolaa
1 iso kuorittu valkosipulinkynsi
reilusti rouhittua mustapippuria
ripaus sokeria
1/2 dl sitruunanmehua
n. 1 dl oliiviöljyä
Huuhdo nokkoset ja laita ne kiehuvaan veteen, jonne olet ripauttanut vähän suolaa. Keitä n. 5 minuuttia ja kaada sitten vesi pois ja valuta nokkosista siivilässä enin vesi pois.
Laita kaikki aineet astiaan, jossa ne on helppoa survoa sauvasekoittajalla tahnaksi. Maista, jos pesto tarvitsee lisää jotain maustetta tai sitruunanmehua.
LEIVÄN KOKOAMINEN
n. 1-2 dl juustoraastetta (kun käytät mozzarellaa osana juustoraastetta, se paistuu ihanan ruskeaksi uunissa)
Kaulitse taikina suorakulmaiseksi n. sentin paksuiseksi levyksi. Levitä taikinan päälle nokkospestoa reilusti ja sen päälle juustoraaste.
Leikkaa levy taikinapyörällä 12:ksi neliöksi.
Kokoa aina kolme neliötä päällekkäin ja nosta ne sivuttain leipävuokaan. Ja sitten seuraavat jne. Viimeisessä pinossa käännä päällimmäinen nurinpäin eli siten, että päällä on taikinapuoli, jolloin leivän molemmat päät ovat taikinaa eikä täytettä.
Anna kohota vuoassa vielä noin vartti ja laita sitten uuni päälle (jolloin kohoamisaika on yhteensä noin puoli tuntia).
Paista 200 C uunissa noin 30 min. uunin toiseksi alimmalla tasolla.
Levitä pesto reilusti kaulitulle leipätaikinalle.
Kun olet ripotellut vielä juustoraastetta peston päälle, leikkaa taikina neliöiksi.
Nostele neliöpinot peräkkäin leipävuokaan.
Paista 200 C uunissa noin puoli tuntia.
Leipä kohoaa vuoassa uunissa ja paistuu pinnalta ihanan rapeaksi.
Ihana tuoksu tulee peston valkosipulista. Ja leipä maistuu teen kanssa sellaisenaan - ei tarvitse lisäillä levitteitä tai leikkeleitä.
Uskomattoman mehevä ja herkullisen makuinen leipä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti