sunnuntai 3. maaliskuuta 2019

VÄHÄHIILARINEN PIZZA, NAM!
Ja tarinaa dieetistä.
 Ihan sama, kuuluuko ananas pizzaan vai ei, makuasioista ei voi  kiistellä! Siispä tarinaa ananaksesta ja dieetistä.

 Olen jo kohta kolme viikkoa syönyt vähähiilarista ruokaa ja huomannut positiivisia muutoksia olossani. Tämä syömisteni tarkkailu alkoi siitä, että kropassa tuntui koko ajan olevan ähky olo ja vähän turvotusta ja kiristäviä vaatteita. Viimeinen pisara oli astuminen vaa'alle (jep, erehdyksessä hankin siihen uuden patterin vuodenvaihteen jälkeen, kun viime syksynä edellinen patteri uuvahti). Siis ilman tuota ihanaa, kamalaa vaakaa, olisin ehkä jatkanut vanhaan malliin: syömistä, ähkyä, taas syömistä ja taas ähkyä. Ja uusia, isompia vaatteita.

  Eihän sellaista kestä. Siis sitä kehnoa oloa. Eikä varsinkaan sitä lasit helähdyttävää kirkaisua, kun vihdoin astuin siihen vaakaan. Kenen paino siinä oikein näkyi! Muutama voimasana ja tukku harmaita hiuksia sormien välissä ja hypähdys alas vaa'alta. Kun vielä samaan aikaan muutamakin ystäväni oli hehkutellut eriasteisten, joko kokonaan hiilarittomien tai vähähiilaristen ruokavalioidensa tehoa, oli aika helppo tehdä päätös, että toimeen on ryhdyttävä!

 Lueskelin vähän hyötyjä ja haittoja ja päätin noudattaa aika lailla ystäväni Riitan linjaa: pääasiassa peruna, riisi, pasta ja leivät pois. Ja makeat herkut. Syön kuitenkin välillä ruisleivän ja täysin hiilarittomasta dieetistä poiketen, myös marjoja, hedelmiä ja kasviksia. Varsinkin kasvisten ja eri juuresten osuus on syömisissäni lisääntynyt huomattavasti. Kun vähän väliä miettii, että millä korvaisi pasta/peruna/riisin, tulee väkisinkin laiteltua enemmän porkkanaa, kukkakaalia, parsakaalia ja muita "vihreitä" korvaamaan hiilaripommeja. Ja ananas ja mansikka muiden muassa poistavat nesteitä, joten niitäkin on tullut lisättyä syömiseen.

 Tämä kolmisen viikkoa on mennyt itse asiassa helposti ruokavalion osalta. Nälkä ei ole tullut, kun ruoka kuitenkin on proteiinipitoista enkä kuitenkaan ole lähtenyt ketoosia tavoittelemaan, kuten ketogeenisessä, täysin hiilarittomassa dieetissä tehdään. Olen myös herkutellut täysillä, kun olin mm. sisareni luona päiväkahvijuhlissa: söin huoletta laskiaispullan (tosin vain puolikkaan), Runebergin tortun (äitini tekemän, sellaiseen leivosvuokaan eli pienempi kuin kaupasta ostettu tötterö), karjalan piirakan (coctail-kokoa) sekä reilun palan Pavlovaa kaikilla herkuilla. Saman päivän muu ruoka oli kuitenkin hillittyä (voiko niin sanoa ruoasta?) ja seuraavana päivänä jatkoin ilman leivonnaisia. Painosaldo oli parin päivän kuluttua kuitenkin miinuksella eli pienet tarkoitukselliset retkahtelut eivät vaakaa huonoon suuntaan heilauttele.

 No, miten se paino sitten on kehittynyt. Alun perin tavoitteeni oli saada oloni paremmaksi ja siinä sivussa toivoin tietysti kevyempiä lukemiakin. Tässä vaiheessa olen onnistunut tavoitteessani keventää oloani. Ylenpalttinen turvotus on vähentynyt, vyötä on voinut kiristää parin reiän verran ja paino on tippunut kaksi ja puoli kiloa. Siis vajaassa kolmessa viikossa. Jippii!!! 
 Aion siis jatkaa näillä linjoilla edelleenkin. Ei tiukkoja rajoituksia. Ei ylenpalttisia hiilareita. Silloin tällöin pala suklaata ja lasi viiniä. Uusia reseptejä. Elämäniloa ja nautiskelua kohtuudella.

 Kevyt olo - kevyemmät lukemat!

 Ja siitä pääsenkin tämän päivän reseptiin. Vyötärönmetsästäjän pizza on tuttu erilaisilta karppaussivustoilta ja dieettiresepteistä ja päätin siis itsekin kokeilla miltä tämä maistuisi. Hyvää! Ja ihan pizzan makuista. Tietty. Täytteet ja mausteet saavat siis tämänkin pizzan maistumaan ihan pizzalta. Pohja on hyvä, mutta ei pidä erehtyä kuvittelemaan, että se olisi samankaltainen kuin normipizzassa. Ei. Mutta ihan hyvä. Ja heti tuli mieleen, että seuraava suolainen piirakka taitaa saada tämän pohjan, sillä se on helppotekoinen ja oikeasti ihan hyvän makuinen. Kokeile. Ja täytä kuten haluat. 
 Siitä päästään alkukysymykseeni: kuuluuko ananas sinun pizzaasi? 
VÄHÄHIILARINEN PIZZA

Pohja:
1 prk rahkaa
150 g (1 pussi) juustoraastetta
2 kananmunaa
4 rkl kauraleseitä (tai vehnäleseitä)
3 rkl ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
tomaattipyrettä
ketsuppia
kinkkua
ananasta
Aura-juustoa
pizzamaustetta
juustoraastetta

 Sekoita kaikki pohjan ainekset sekaisin kulhossa isolla lusikalla. Levitä lusikan avulla leivinpaperilla päällystetylle pellille (olin myös laittanut vähän öljyä paperille, mutta se ei ole välttämätöntä ja itse asiassa vähän vaikeuttaa taikinan levittämistä).
 Paista 200 C uunissa noin 10 minuuttia. Pilko sillä välin kinkku ja ananas pieniksi. Raasta juusto, jos et käytä valmista raastetta. Pilko Aurajuusto. Sekoita tomaattipyrettä ja ketsuppia pienessä kupissa, suhde noin 1 osa pyrettä ja kaksi osaa ketsuppia. Tai mikä on oman makusi mukaista.
 Ota pelti pois uunista ja levitä esipaistetulle pohjalle tomaattipyre-ketsuppiseosta. Ripottele päälle pizzamaustetta. Laita sen jälkeen kinkku, ananas ja Aurajuusto ja lopuksi reilusti juustoraastetta.
 Paista vielä noin 10-15 minuuttia. Nauti!
Taikina on helppo levittää lusikan avulla leivinpaperille ohueksi kerrokseksi.
Pizza valmis nautittavaksi!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti