torstai 9. maaliskuuta 2017

ILTA YSTÄVÄN LUONA THAIMAALAISITTAIN
Jokin aika sitten vietimme parin ystäväni kanssa iltaa Thaimaalaisittain. Illan emäntä viettää Thaimaassa noin kuukauden joka vuosi ja se valikoitui illan teemaksi kuin itsestään. Ruoka oli mahtavaa ja ilta naurun täyteinen. Reseptit olivat HS:n Ruoka -sivuilta ja maut johdattivat meidät auringon lämpöön ja hyvän tuuliseen oloon.
Pöytään oli katettu kauniit astiat asiaan kuuluvalle norsu-pöytäliinalle. Norsuhan on Thaimaassa kansallinen symboli vähän kuin joutsen Suomessa. Thaimaassa sen symbolinen merkitys on vain huomattavasti suurempi. Se symbolisoi arvostettua monarkiaa, uskontoa ja koko kansakuntaa.         
Juomana on Thaimaassa usein vesi tai tee, mutta me nautimme läpi aterian kuohuviiniä ja shamppanjaa.
Ranskalainen juoma sopii loistavasti Thaimaalaisiin makuihin.
Aluksi söimme Koh Samuin salaattia, joka pienellä tulisuudellaan herättää makunystyrät sopivasti.


KOH SAMUIN SALAATTI

200 g lasinuudeleita (riisinuudeli)
180 g katkarapuja
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 dl cashew- tai maapähkinöitä
2 rkl rypsiöljyä
(200 g possun jauhelihaa)
1 ruukku tuoretta korianteria
Kastike:
1 punainen chili
2 tomaattia
3 kevätsipulinvartta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl limettimehua
1 tl palmusokeria
2 tl tom yam tahnaa
½ tl suolaa


 Keitä nuudelit pakkauksen ohjeiden mukaan ja jäähdytä. Silppua sipulit pieniksi. Sulat katkaravut.
 Paahda pähkinöitä vähän aikaa kuivalla pannulla, kunnes pähkinät saavat vähän väriä. Silppua korianteri (säästä vähän koristeeksi).
 Jos käytät possua, paista se murusina kypsäksi. Meillä oli lihaton versio. 
 Sekoita kaikki salaatin ainekset sekaisin.
 Sekoita kastikkeen ainekset (silppua chili, tomaatit ja kevätsipulit). Sekoita kastike kevyesti nostellen salaatin sekaan. Koristele salaatti vielä lopuksi korianterilla.
Pääruokana oli keitetyn riisin kanssa vihreää kanacurrya. Curryt muokkautuvat tekijänsä näköisiksi ja makuisiksi maustamisen mukaan, joten tarkkaa ohjetta ei tähän voi antaa. "Näppituntumalla" valmistui tämäkin emännän sanojen mukaan.

VIHREÄ KANACURRY

500 g broilerin fileitä 
öljyä 
1 chili
1 punainen paprika
1 sipuli
1 dl vettä
1 kanaliemikuutio (tai fondi)
400 g kookosmaitoa
valmista vihreää currytahnaa
3 kaffirlimetin lehteä
1 rkl kalakastiketta
1 1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa

 Pilko broileri pieniksi paloiksi ja ruskista kevyesti öljyssä.
 Silppua chili ja sipuli ja paloittele paprika pieniksi paloiksi. Lisää kaikki aineet pannuun kanan seuraksi ja kuullottele vähän aikaa.
 Lisää sekaan currytahnaa aluksi pari ruokalusikallista ja sekoita.
 Lisää vesi ja liemikuutio ja anna kuution sulaa. Lisää kookosmaito ja loput mausteet. 
 Keitä hiljakseen sen aikaa, kun riisi kiehuu. Maista ja lisää mausteita tarvittaessa. Tarjoa riisin kanssa.
Jälkiruoaksi nautimme kahvin kanssa marja-vanilja-crumblen ja pikarillisen kultaista likööriä.
Täydellinen ilta rupatteluineen, nauruineen ja kaikkia aisteja hyväilevine nautintoineen. Ilta kääntyi yöksi ennen kuin vieraat ymmärsivät lähteä koteihinsa, mutta kerran vielä kaunis kiitos mahtavasta illasta!







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti