lauantai 2. toukokuuta 2015

VAPUN VANILJAMUNKIT
 Tietyt ruoat kuuluvat aina tiettyihin juhliin. Kuten munkit vappuun. Niitä ei tosiaan tule tehtyä juuri koskaan muulloin ja ehkä ne siksi maistuvatkin aina yhtä hyviltä. Tuore, vähän lämmin munkki on kuin sielun hyväily!
 Tällä kertaa kävin kurkkailemassa vähän eri blogeja ja löysin Heleen's Hobbies -blogista nämä vaniljaiset munkit. Siis testaamaan. Maku on taivaallisen hyvä, täyttäminen ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä. Kypsien munkkien sisään laitetaan vaniljakreemiä, mutta minulla ei ole pitkäkärkistä tyllaa, jolla sen saisi sinne pursotettua. Yritin sitten tavallisella kakunkoristelutyllalla, enkä saanut munkkeihin tarpeeksi täytettä. Pitänee käydä leivontatarvikekaupassa lähiaikoina siis :)   
Näin paljon täytettä pitäisi munkkeihin tulla, mutta ihan ei onnistunut. Tässä siis hiukan huijattu kuva, lisäsin kreemiä halkaistuun munkkiin päälle.
 Hyvin kohonnut taikina ja täyteläisen vaniljainen kreemi = onnistuneet vaniljamunkit!
 Tällä kertaa tein munkit kaulimalla taikinan parisenttiseksi paksuudeltaan ja ottamalla muotilla pyörylöitä - helppoa!
VANILJAMUNKIT (n. 25 kpl)

Creme patissiere eli vaniljakreemi

3 dl maitoa
1/2 dl kermaa (ruokakerma käy hyvin)
1 vaniljatanko tai 2 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
2 rkl maissitärkkelystä
1 dl sokeria

 Laita maito ja kerma kattilaan, halkaise mukaan vaniljatanko ja siitä kaavitut siemenet tai vaniljasokeri. Kuumenna lähes kiehuvaksi ja jätä maustumaan siksi aikaa, kun vatkaat sokerin,keltuaiset ja maizenan vaaleaksi. 
 Kuumenna kermamaito kiehuvaksi ja vatkaa ohuena nauhana sokerikeltuaisseokseen. 
 Kaada seos takaisin kattilaan ja kypsennä sekoittaen, kunnes seos on paksua kiisseliä. Siivilöi ja anna jäähtyä. Itse unohdin siivilöidä kiisselin, mutta se ei makua haitannut, ulkonäköä ehkä.    Laita pursotinpussiin, jossa on munkintäyttöön sopiva tylla.

Pikkumunkit

2 1/2 dl maitoa
vähän vajaa pussillinen kuivahiivaa
1/2 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
1 muna
6-7 dl vehnäjauhoja
75 g voita kuutioituna

 Lämmitä maito 42 C ja sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja suola. Lisää lähes kaikki jauhot ja kuivahiiva sekä kananmuna. Vaivaa. Lisää loputkin jauhot ja vaivaa vielä reilusti. Lisää voi ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Jätä kohoamaan liinan tai kelmun alle.
 Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, kauli se n. 2 cm paksuksi levyksi ja ota sopivalla pyöreällä muotilla pyörylöitä pellille. Kohota puolisen tuntia (ei välttämätöntä, koska ne kohoavat vielä reilusti paistettaessa).
 Lämmitä öljy kattilassa, 180 astetta on sopiva lämpötila. Omassa paistossani lämpö jäi alle sen, n. 175 tai alle. Kuuma öljy ruskistaa munkit hyvin nopeasti, joten ole tarkkana, että ne ehtivät paistua myös sisältä. Nostele munkit reikäkauhalla öljyyn, parissa minuutissa alapinta on kauniin kullanruskea. Käännä ja paista toinen puoli samoin. Valuta talouspaperin päällä ja työnnä tylla vähän jäähtyneen munkin sisään ja purista pieni määrä täytettä munkin sisään. Helpoin keino sokeroida munkit, on laittaa sokeria paperipussiin, munkki sinne ja ravistella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti