perjantai 22. heinäkuuta 2022

KESÄN KAUNEIN KAKKU:

MARJA-KINUSKIKAKKU 

 Meillä vietettiin taas kesän perinteisiä syntymäpäiviä, sankareina molemmat vanhempani sekä sisareni tytär.  Tilasimme tällä kertaa lounassalaatit valmiina kymmenelle hengelle, mutta makeat herkut valmistimme itse. Sisareni perinteinen pavlova oli tällä kertaa suorakaiteen muotoinen ja yhtä herkullinen kuin aina. Äitini oli paistanut kesän ensimmäisistä mustikoista mahtavan pullataikinapohjaisen mustikkapiirakan (tämä on oma suosikkini vuodesta toiseen) ja omalle osalleni tuli kakun valmistus. 
 Bravuurini ovat yleensä kaikenlaiset hyydytetyt kakut. Ne ovat helppoja, nopeita tehdä ja varioitavissa erilaisilla täytteillä. Nyt olin nähnyt Pakkas-Marjan sivuilla kakun, joka herätti mielenkiintoni: vähän hyydytettyä, vähän leivottua. Ja mielikuvissani oma variaationi, kuten aina. 
 Ihanan pehmeä kakku syntyi siis paistetusta kakkupohjasta ja parista eri täytteestä, makuina kinuski sekä vadelma ja punaiset viinimarjat. Nam!  Ja ulkonäköhän kruunaa aina kokonaisuuden ja herättää makunystyrät, joten kiitos vinkistä alkuperäisen kakun tekijälle Viiville, jonka pursotuksia matkin. Aikaa kakun tekemiseen meni, mutta pieni kesäinen sadepäivä yllytti pysymään sisällä ja äänikirjaa kuunnellen aika meni kuin siivillä.
 Olen käyttänyt vaahtojen hyydyttämiseen tässä sekä vaniljakreemijauhetta että liivatetta. Kreemijauhetta ei oikeastaan tarvitse muussa kuin päällispursotuksissa, mutta ei siitä haittaakaan ole ja se tuo kuitenkin makua. Voit siis jättää sen myös pois halutessasi.
MARJA-KINUSKIKAKKU

Pohja:
3 kananmunaa
n. 1,6 dl sokeria (lasiin saman verran sokeria kuin munia)
n. 1,6 dl vehnäjauhoja
2/3 tl leivinjauhetta

Täytteet:

Kinuskitäyte:
1,5 dl fariinisokeria
2 dl kuohukermaa

2,5 dl kinuskikermaa
3 rkl vaniljakreemijauhetta
2 rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä

kourallinen punaisia viinimarjoja

Vadelmatäyte:
200 g vadelmia
2,5 dl vispikermaa
200 g kuningatar rahkaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
2 rkl sitruunamehua
2 liivatelehteä

Kostutukseen:
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Koristeluun:
2,5 dl kinuskikermaa +  1 rkl vaniljakreemijauhetta
marjoja

Tee ensin kinuskitäytteen ensimmäinen osa. Keitä fariinisokeria ja kermaa paksupohjaisessa kattilassa muutamia minuutteja, kunnes seos vähän paksuuntuu. Laita jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi tai yön yli.

Valmista pohja: vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi siten, että nostaessasi vispilää, vaahdon pintaan jää vähäksi aikaa kuvio. Sekoita nuolijalla nostellen siivilän läpi jauhot ja leivinjauhe taikinan sekaan. 
Laita 24 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele tai spreijaa reunat rasvalla. 
Kaada taikina vuokaan ja paista 175C n. 35 minuuttia uunin toiseksi alemmalla tasolla.
Anna pohjan vähän jäähtyä ja kumoa se sitten pois vuoasta jäähtymään kunnolla.

Valmista täytteet. Laita 2 liivatetta kylmään veteen pehmenemään. Sulata vadelmat tai käytä tuoreita. Survo ne sauvasekoittajalla tasaiseksi. Vaahdota kerma. Sekoita sekaan rahka sekä vadelmasurvos sekä vaniljakreemijauhe. Kuumenna sitruunamehu ja sekoita siihen puristetut liivatteet. Sekoittele vähän, että seos vähän jäähtyy. Kaada liivateseos nauhana vadelmatäytteeseen koko ajan sekoittaen. Jätä odottamaan.

Laita 2 liivatetta kylmään veteen pehmenemään. Ota jääkaapista aiemmin tekemäsi kinuski. Vatkaa ensin kinuskikerma vaahdoksi. Vatkaa sen jälkeen aiempi kinuski. Sekoita keskenään ja lisää vaniljakreemijauhe. 
Kuumenna sitruunamehu ja sekoita siihen puristetut liivatteet. Sekoittele vähän, että seos vähän jäähtyy. Kaada liivateseos nauhana kinuskivaahdon joukkoon.

Kokoa kakku. Sekoita vaniljasokeri maitoon. Leikkaa kakku ensin puoliksi. Laita irtopohjavuokaan pohjalle taas leivinpaperi. Voit myös laittaa vuokaan kakun reunakalvoa, jos näyttää, että kakusta tulee korkeampi kuin vuoasta. Itselläni vuoan korkeus riitti. 
Aseta kakun pohja vuokaan ja kostuta se puolella vaniljamaidolla. Levitä pohjalle puolet vadelmatäytteestä. Ripottele päälle viinimarjoja haluamasi määrä. Kaada sen jälkeen koko kinuskitäyte vauokaan. 
Sen jälkeen varovasti vielä loput vadelmatäytteestä. 
Aseta lopuksi kakun toinen puolisko päällimmäiseksi ja kostuta se lopulla maidolla. 
Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi tai mielellään yön yli.

Nosta kakku tarjoilulautaselle. Vatkaa koristelua varten kinuskikerma vaahdoksi ja sekoita sekaan kreemijauhe. Ota teräväkärkinen tylla ja pursota sillä haluamasi koristelu kakun pinnalle. Koristele punaisilla viinimarjoilla ja viinimarjapensaan lehdillä.
Kakun alle voi laittaa kiiltävän kakkupahvin, joka heijastaa kauniisti kakun värejä. Marjapensaan lehdet tuovat kakkuun kauniin lisän.
Väliin laitetut viinimarjat tuovat mukavaa hapokkuutta makealle kinuskkitäytteellä.
Omasta mielestäni tästä tuli kesän kaunein kakku. 
Sen lisäksi se oli myös tosi herkullinen.
Vaivannäkö siis kannatti!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti