sunnuntai 19. tammikuuta 2014

POSSUA JA BBQ-KASTIKE

 Lauantain ruokana odotti porsaan ulkofilee - reilun kokoinen pala rasvoineen. Olen jo pidempään odotellut tilaisuutta kokeilla Heleen's hobbies -blogin barbeque -kastikereseptiä. Tänään ajattelin luovasti yhdistää tämän päivän suosikkiruoan, "nyhtöpossun" ja bbq-kastikkeen viettelevän maun. Eli ei tarvitse odotella puolta päivää keittiössä lihan kypsymistä ja ruoka on ihanan suussa sulavaa. Ulkofilee on tosin kuivempaa kuin esim. lapa, mutta kastikkeeseen sekoitettuna siitä tuli tosi mehevää.
Pidän erityisen paljon bbq-kastikkeista ja tänään oli siis ensimmäinen kerta, jolloin tein senkin alusta alkaen. Ja suorastaan ihmetyttää, miksi olen tähän asti aina tyytynyt kaupan valmistuotteisiin, kun kastikkeen valmistaminen oli todella helppoa ja lopputulos supermaukas.
Olin ostanut kokonaisen porsaan ulkofileen ja päätin kypsentää sen kokonaisena, että ehtisin sillä välin tehdä sekä sen bbq-kastikkeen, keittää parsa- ja kukkakaalit, tehdä niille kastikkeen, laittaa ne gratinoitumaan uuniin ja valmistaa jälkiruoaksi eilisestä jääneen vaniljavaahdon pohjalta vaniljamoussen, pilkkoa tuoreen ananaksen ja laittaa hedelmäpalat annosmaljoihin. Moussen jaoin päälle vasta ruokailuvaiheessa.
Hyvällä organisoinnilla saa paljon aikaan ja kaikki valmistuu oikea-aikaisesti. Ja sitten taas kerran: Syömään! 

Leikkasin porsaanfileeseen syviä ristiviiltoja, että sain uppoamaan niihin sekä suolaa että pippuria maustamaan lihaa.

Paistamisen jälkeen "hajotin" lihan haarukan ja terävän veitsen avulla. Liha oli tosi mureaa ja helppo palastella, mutta toisin kuin rasvaisen porsaan lavan kanssa, tätä ei ihan haarukoilla voi repiä.

Sekoitin paloitellun lihan joukkoon reilusti itse tekemääni bbq-kastiketta.

Ei uskoisi, että näistä aineksista syntyy hyvän makuinen barbeque-kastike. Ruokosokeri vain jäi kuvasta pois.

Possu maistui tosi herkulliselta gratinoidun kukka- ja parsakaalin kanssa. Lisämakuja tuli tomaatti-mozzarella-salaatista.

Ja jälkiruokana raikas vanilja-valkosuklaamousse tuoreiden ananaspalojen kanssa.

KOKONAISENA PAISTETTU PORSAAN ULKOFILEE

n. 1,5 kg porsaan ulkofilettä
reilusti suolaa (myllystä rouhittuna tai tavallista)
reilusti rouhittua mustapippuria

Laita ulkofilee rasvapuoli ylöspäin uunivuokaan. Itselläni oli vuoka, jossa on ritilä pohjalla, joten liha ei jää kellumaan valuvassa rasvassa. Tee reilut ristikkäisviillot lihan pintaan. Mausta suolalla ja pippurilla.
Laita liha n. tunniksi 180 C uuniin. Lisää sitten lämpö 200 C ja anna olla vielä n. ½ tuntia. Voit laittaa loppuajaksi lihan kanssa uuniin esim. kaaligratiinin.
Ota liha uunista ja riivi se terävällä veitsellä silpuksi.
Laita lihat tarjoilukulhoon ja kaada päälle reilusti barbeque-kastiketta. Sekoita ja tarjoile.

BBQ-kastike

1 iso sipuli
1 solovalkosipuli (minulla 2 tav. valkosipulin kynttä)
2-3 porkkanaa
tölkki colajuomaa (sokerillinen)
1 dl ketsuppia
1 rkl sinappia (minulla dijon + mieto Turun)
5 rkl tummaa sokeria (ruokosokeri tms.)
3 rkl punaviinietikkaa (minulla valkoviinietikka + vähän balsamicoa)
1-2 tl suolaa
1 rkl savupaparikajauhetta
1 rkl tabascoa
(lopuksi lisäsin sakeuttamiseksi ½ dl kylmää vettä, johon sekoitin 1 rkl perunajauhoja)

Kuutioi sipuli, valkosipuli ja porkkana mahdollisimman pieneksi. Laita kuumaan kattilaan ja pyörittele hetki, niin että saavat hiukan väriä. Lisää loput ainekset. Anna kypsyä n. 45 minuuttia tai tunti, kunnes kastike sakenee ja kasvikset pehmenevät. Siivilöi, painele massasta neste mahdollisimman tarkkaan pois. Lopuksi, jos kastike ei ole tarpeeksi sakeaa, voit lisätä perunajauhosuuruksen.
Kastike säilyy kylmässä useita päiviä. Tarjolle laittaessa lämmitä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti