tiistai 21. tammikuuta 2014



HÄÄPÄIVÄ, SYNTYMÄPÄIVÄ, JUHLAPÄIVÄ ...KESKELLÄ ARKEA
 Onpa ihanaa, kun joskus arjen keskellä ehtii viettää juhlaa. Syyhän voi olla mikä vaan, vaikka ihanan kuulas pakkaspäivä. Tai hääpäivä, syntymäpäivä, nimipäivä... mikä vaan!
Juhla syntyy pienellä vaivalla, vähän hyvää syötävää ja juotavaa, kaunis kattaus, kynttilöitä - mitä sitten keksiikään. Tänään lähtökohtana juhlasyötävän suunnittelulle oli erittäin hyvä, kuiva kuohuviini Bernard-Massard. Ensin mietin jotain pientä suolaista, sitten piirakoita, mutta jostain syystä mieleeni tuli kohokas, juusto ja katkaravut. Täydellistä!
Kohokas onnistui täydellisesti, makuakin oli riittävästi ja juoma täydensi nautinnon. Kaikille oikein hyviä juhlahetkiä, arkena ja pyhänä!

KATKARAPUKOHOKAS

40 g (n. ½ dl sulatettua) voita
4 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
3 keltuaista
½ tl suolaa
½ tl valkopippuria
ripaus cayennepippuria
2 dl juustoraastetta
1 dl kuorittuja katkarapuja
4 valkuaista
ripaus suolaa
korppujauhoja
voita

Sulata voi kattilassa, lisää jauhot ja kypsennä ruskistamatta pari minuuttia miedolla lämmöllä. Lisää maito koko ajan sekoittaen jauhoseokseen. Nosta liedeltä ja vatkaa tasaiseksi. Lisää mausteet ja sekoita hyvin.
Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa keltuaiset hieman jäähtyneeseen kohokastaikinaan. Näin pitkälle voi kohokkaan esivalmistaa, jos haluaa tarjota sen vasta myöhemmin.

Voitele ja leivitä korppujauhoilla yksi iso tai useampi annosvuoka. Lämmitä uuni 180 asteeseen.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää lopuksi ripaus suolaa. Sekoita 1½ dl juustoraastetta, vähän pilkotut, sulatetut katkaravut ja pari ruokalusikallista valkuaisvaahtoa keltuaistaikinaan.

Käännä varovasti muutamalla hitaalla vispilänliikkeellä loput valkuaisvaahdosta taikinaan ja täytä vuoka tai vuoat noin 2/3:aan. Ripottele pintaan vielä n. ½ dl juustoraastetta.
Laita vuoka uunin keskiosaan, sulje luukku äläkä avaa sitä ensimmäisen 20 minuutin aikana. Kypsennä n. 45 minuuttia kaikkiaan.

Nosta vuoka heti pöytään. Isosta vuoasta annostellaan lusikalla kunkin ruokailijan lautaselle. Tarjoile leivän, salaatin ja kuohuviinin kera.

Korppujauhota kohokasvuoka ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Sekoita vispilällä kevyesti nostellen valkuaisvaahto taikinan sekaan. Sen ei tarvitse sekoittua kokonaan vaan valkuaisvaahtoa voi jäädä selkeästi näkyviin.
Annostele valmis kohokas lusikalla lautasille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti