maanantai 6. tammikuuta 2014

LOPPIAINEN -
LOPPUISIKO SYKSY JO JA ALKAISI TALVI!
 
 Ihan uskomatonta, että ollaan jo loppiaisessa eikä talvi ole vieläkään alkanut. Ulkona on koko ajan joko masentavan märkä syksy tai ankean valoton kevät. Sisälläkään ei oikein tiedä mitä tekisi, kun haluttaisi vetäytyä vällyjen alle talvilepoon, mutta kun ei ole se talvi tullut... Eikä voi lähteä mutkamäkeen eikä luistelusuorillekaan.
 
Loppiainen ja laskiainen ovat meillä hernekeittoaikaa, joten sitä nyt ainakin voi tehdä. Loppuupa samalla pakastimesta joulukinkkukin. Teen hernekeiton aina tosi simppelisti, ilman turhia kommervenkkeja ja kasviksia. Meidän keitostamme ei siis löydy porkkanoita eikä sipulisilppua. Mutta syön kyllä niitäkin, jos joku toinen niin tekee. Eli tyyli vapaa, mutta omanlaisensa sallittakoon jokaiselle.
Tuoksua tulvillaan on matala majani, joten sinappia pöytään ja porukka padan ääreen. Ja jälkiruoaksi vasteleivottua pullaa!
Loistavaa loppiaista teille kaikille!
HERNEKEITTO

500 g herneitä
2½-3 l vettä
2 tl suolaa
10 maustepippuria
1 tl meiramia
pala kinkkua
sinappia

Huuhdo herneet ja laita ne yöksi likoamaan pariin litraan vettä. Keitä herneet liotusvedessään ja laita mausteet sekaan. Lisää vettä puolesta litrasta litraan. Voit lisätä vettä myöhemminkin, jos tarpeen.
Anna kiehua hiljaisella tulella tunnin verran. Pilko kinkku (joko joulukinkun rippeet tai kaupasta ostettu pala vaikka palvikinkkua) ja laita keiton sekaan.
Anna kiehua vielä ainakin tunnin. Sekoittele aina välillä, ettei keitto tartu pohjaan. Voit maustaa keittoa sinapilla jo tässä vaiheessa tai lisätä sitä vasta lautaselle.
Ja jälkiruoaksi tai kahvin kanssa tuoreita voisilmäpullia!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti