keskiviikko 4. joulukuuta 2013

LEIVOKSIA
 
 Viikonlopun juhlatarjoilujen makea osuus oli tällä kertaa leivospainotteinen. Tein kahdenlaisia leivoksia, jotka tekivät hyvin kauppansa. Vaihteeksi näin eikä aina perinteisiä kakkuja.
 
VALKOSUKLAA-KARPALO-LEIVOKSET
 
Kakkupohja
3 munaa
1½ dl sokeria
1 1/4 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
Vatkaa munat ja sokeri kunnolla vaahdoksi niin, että kun nostat vatkaimen ylös, valuva taikina jättää kuvion vaahdon pintaan. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet käännellen joukkoon. Kaada keskikokoiselle pellille ja paista 175 C uunissa n. 20 minuuttia.
Kumoa paistos sokeroidulle leivinpaperille varovasti ja ota päältä pois paistamisessa käytetty paperi. Anna jäähtyä.
 
Täyte
1 pkt (=2 pussia) Blå Bandin valkosuklaa-nougat-mousse jauhetta
2 dl maitoa
1 prk vaniljarahkaa
2-3 liivatelehteä
2 rkl vettä
 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa moussejauhe maitoon paketin ohjeen mukaan. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna pari ruokalusikallista vettä ja sekoita siihen puristetut liivatteet. Kaada juoksevana nauhana vaahdon sekaan. Kahdella liivatteella tulee aika pehmeä täyte, että melkein laittaisin kolme seuraavalla kerralla.
 
Laita pohja joko levynä sopivaan vuokaan (joka on vuorattu leivinpaperilla, että saat nostettua sen pois kätevästi) tai ota lasilla taikinasta pyörylöitä, jotka laitat muffinssivuokiin.
Laita pohjan päälle täytettä ja anna jähmettyä kylmässä vähintään 3-4 tuntia tai yön yli. Kun laitat täytettä, tee leivoksiin pienet syvennykset keskelle, ettei karpalokiille valu kokonaan yli.
 
Päälle
2 dl pakastekarpaloita
3 dl vettä
½-1 dl sokeria (oman maun mukaan, saa tosin olla aika hapan, kun täyte on niin makeaa)
2 liivatelehteä
(valkosuklaata)
 
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Keitä karpaloita vedessä kunnes marjat pehmenevät. Voit auttaa painelemalla välillä lusikalla karpaloita rikki. Siivilöi marjoista mehu ja laita mehu takaisin kattilaan. Lisää sokeri ja anna sulaa. Lisää liivatteet ja sekoita. Anna jäähtyä vähän aikaa ja kaada/laita kauhalla karpalokiillettä jähmettyneiden leivosten päälle. Anna jähmettyä ainakin pari kolme tuntia. Leikkaa paloiksi tai nosta muffinssileivokset tarjolle. Raasta päälle halutessasi vielä valkosuklaata.
MANGO-SUKLAAMOUSSE-LEIVOKSET
 
Pohja
3 munaa
1 dl sokeria
3/4 dl perunajauhoja
2 rkl kaakaota
1 tl leivinjauhetta
 
Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi taikinaan. Sekoita. Kaada leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista levy 225 C uunissa n. 5 minuuttia. Kumoa valmis kakkulevy sokeroidulle leivinpaperille.
 
Täyte 1
1 prk (2½ dl) vispikermaa
1 prk vaniljarahkaa
1 prk Piltti mangososetta
½ dl sokeria
3 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
 
Täyte 2
1 pkt (2 pussia) Blå Band suklaamousse jauhetta
2 dl maitoa
2 liivatetta
2 rkl vettä
 
Voit tehdä täytteet peräkkäin, välillä ei tarvitse antaa hyytyä muuta kuin seuraavan kerroksen tekemisen ajan. Laita kaikki liivatteet (5 kpl) kylmään veteen.
Vaahdota ensimmäisen täytteen kerma ja lisää siihen rahka, sokeri ja mangosose. Kuumenna pari rkl sitruunamehua ja sekoita puristetut liivatteet siihen. Kaada juoksevana nauhana mangovaahdon sekaan. Kaada varoen jäähtyneelle pohjalle, jonka olet siirtänyt joko pellille tai johonkin sopivaan suorakaiteen malliseen vuokaan. Laita jääkaappiin siksi aikaa, kun teet seuraavan täytteen.
Sekoita suklaamoussejauhe maitoon (kts. pakkauksen ohje). Sekoita puristetut liivatteet kuumaan vesitilkkaan ja kaada juoksevana nauhana moussen sekaan.
Levitä suklaamousse mangotäytteen päälle varovasti. Anna jähmettyä vähintään pari tuntia.
 
Päälle
3 prk Pilttimangososetta
3 liivatetta
3 rkl sitruunamehua
(tummaa suklaata)
 
Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan n. 5 minuutiksi. Kaada mangososeet kulhoon. Kuumenna sitruunamehu ja sekoita puristetut liivatteet mehun sekaan. Kaada se mangososeen sekaan ja sekoita koko ajan. Levitä mangosose jähmettyneen suklaamoussen päälle. Raasta suklaata päällimmäiseksi ja anna jähmettyä pari tuntia. Leikkaa leivoksiksi.

 
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti