sunnuntai 8. joulukuuta 2013

KOKO ATERIA YHDELLÄ KERTAA -
 PAAHTOPAISTIA KASVISPEDILLÄ
Sunnuntain ruoaksi valikoitui tänään paahtopaisti. Ja Pirkalta löytyi resepti, jossa koko ateria valmistuu melkein yhdellä kertaa. Mausteita pintaan ja liha kuorittujen ja lohkottujen kasvisten päälle uuniin. Ei voi ruoan laitto juuri helpommaksi tulla. Lihan kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä meillä oli niin ohut paisti, että pääsi kypsymään ennätysajassa eikä jäänyt kovinkaan roséksi sisältä. Maku oli kylläkin hyvä.
Noudatin ohjetta muuten aika tarkalleen, mutta palsternakkaa eikä tuoretta timjamia ollut. Ja niin kuin jo mainitsin, uunissa oloaika oli lyhyempi.  
 
PAAHTOPAISTI KASVISPEDILLÄ (4:lle heng.)

n. 1 kg paahtopaistia
 
3  isoa sipulia
4  isoa perunaa
2-3 porkkanaa
(1-2 palsternakkaa)
1 rkl öljyä
1 tl rouhittua mustapippuria
n. 1 rkl timjamia
1 tl rakuunaa
1 tl suolaa
Kypsän paistin pintaan
1/2 tl suolaa
       tuoretta timjamia
 

 
Kuivaa paahtopaistin pinta ja hiero pintaan mustapippuria sekä puolet timjamista. Kuori ja halkaise sipulit poikkisuunnassa. Pane puolikkaat vieriviereen ison, voidellun vuoan keskelle. Ripottele sipuleille suolaa ja timjamia. Aseta paisti sipulipedille. Työnnä paistiin lihalämpömittari.
 
Kuori perunat, porkkanat ja palsternakat. Lohko ne ja sekoita joukkoon öljy, timjami, rakuuna, suola ja mustapippuri. Pane kasvikset paistin ympärille. (Syksyllä kasviksista irtoaa nestettä itsestään, mutta keväällä vuokaan voi lisätä 1-2 dl vettä tai punaviiniä, itse laitoin desin verran vettä.)
 
Pane vuoka ensin 225-asteiseen uuniin 20 minuutiksi. Alenna lämpö 150 asteeseen ja kypsennä paistia noin 60 minuuttia. Kun lihalämpömittarin lukema on 65-68 astetta, paisti on sisältä sopivan punertavaa.
 
Ota vuoka pois uunista ja poista lämpömittari. Siirrä paisti folion päälle ja ripottele paistin pintaan suolaa. Kääri paisti folioon ja anna vetäytyä puolisen tuntia. Peitä kasvikset hyvin, etteivät ne jäähdy.
 
Viipaloi paisti mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi ja pane ruusukkeina tarjolle sipulien ja kasviksien kanssa. Kaada päälle vuoasta paistoliemi. Ripottele pinnalle runsaasti tuoretta timjamia. Tarjoa lisänä vihreää salaattia ja lämmintä leipää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti