sunnuntai 2. joulukuuta 2012

PIKKUJOULUN KALKKUNAA JA GLÖGIKAKKUA
 Pikkujoulua voi viettää useampana viikonloppuna ennen joulua, kuka mitenkin. Itselleni joulun lähestyminen tuo mieleen erilaiset jouluherkut ja -maut. Glögiä kokeilin ensimmäistä kertaa kakkuun ja hyvää oli. Pieniä kommelluksiakin oli matkassa. Tein nimittäin kakun eilen; pohjan teko sujui normaalisti, täytekin onnistui ihan hyvin...mutta päällisen kanssa olin hieman hätäinen ja se meinasi upota täytteen sisään. No, ei muuta kuin kaadoin sen pois ja annoin täytteen jähmettyä muutaman tunnin lisää. Sen jälkeen päällinenkin pysyi kakun pinnalla eikä sisällä! Kaikesta oppii!
 
Kalkkuna on myös sellainen raaka-aine, jota tulee käytettyä harvemmin. Aina sitä päätyy kaupassa siihen kanaan. Stockmannin joululehden innoittamana päätin tänään kokeilla myös kalkkunaa ja siihen kehittelin omanlaiseni mustaherukkakastikkeen. Maut sopivat kyllä hyvin yhteen. Lisäkkeeksi keitin täysjyväohraa.

 GLÖGIKAKKU

Pohja
150 g pipareita
75 g margariinia

Täyte
2½ dl Flora vanillaa
200 g vaniljarahkaa
½ dl sokeria
2 rkl sitruunatiivistettä
3 liivatelehteä

Päällinen
3 dl valmista glögiä
2 liivatelehteä

Laita piparit tehosekoittimeen ja murskaa ne mahdollisimman pieniksi. Lisää sekaan sulatettu margariini ja painele irtovuoan pohjalle, jonne olet laittanut levinpaperin.

Laita täytettä varten liivatteet kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Vatkaa Flora vanilla mahdollisimman kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaahtoon vaniljarahka ja sokeri. Kuumenna sitruunatiiviste ja liota siihen liivatteet. Kaada koko ajan sekoittaen vanilja-rahkavaahdon joukkoon. Kaada täyte piparipohjan päälle. Anna jähmettyä jääkaapissa 2-4 tuntia.

Laita päällistä varten liivatteet likoamaan 5 minuutiksi. Kaada glögi kulhoon. Kuumenna pari ruokalusikallista vettä ja sekoita siihen liivatteet. Kaada se koko ajan sekoittaen glögin joukkoon.
Kaada glögi varovasti kakun pinnalle. Laita jääkaappiin hyytymään yön yli tai ainakin muutamaksi tunniksi. Koristele tarjolle esimerkiksi lumihiutaleströsseleillä.
MUSTAHERUKKA-KASTIKE
 
3 dl mustaherukoita
2 dl vettä
½dl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
½ lihaliemikuutio
1 tl rosmariinia
 
Laita pakastetut mustaherukat veden ja sokerin kanssa kattilaan. Kuumenna ja keitä kunnes marjat menevät rikki. Painele marjaseos siivilän läpi. Laita uudestaan kattilaan ja lisää balsamico, lihaliemikuutio ja rosmariini. Keittele hiljakseen kasaan, kunnes kastike on vähän siirappimaista.
Tarjoa paistettujen kallkunafileiden ja keitetyn täysjyväohran tai riisin kanssa.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti