sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

VÄHÄN FIINIMMÄT KORVAPUUSTIT
 ja muita synttäriherkkuja
 Loma päättyi ja saman tien päädyin keittiöön. Esikoisella oli syntymäpäivä ja pienessä sukulaispiirissä oli tarkoitus kahvitella sunnuntai-iltapäivänä. Eilen illalla vielä istuttiin lentokoneessa, joten siirtyminen juhlan valmisteluun kotikeittiössä tuntui hassulta. Onneksi taitava kuopus hoiteli täytekakun leipomisen jo lauantaina ja mummikin oli ilmoittanut tuovansa mukanaan levylihapiirakkaa, joten pääsin aika helpolla.
Alun perin ajattelin leipoa laskiaispullia, mutta kermaisen täytekakun rinnalle ei juuri lisää kermaa tarvittu. Tytär ehdotti, että etkö voisi tehdä korvapuusteja "sillai eri päin ja vähän koristelua tomusokerikuorrutuksella". No niinpä. Tuumasta toimeen. Päälle tein pikeerin, joka siis eroaa tavallisesta tomusokerikuorrutuksesta siinä, että se on kuivuessaan kovempaa. Vähän fiinimmät näistä korvapuusteista teki siis pieni kuorrutus :)
Lisäksi tein sienipiirakkaa suppilovahveroista, tosin ilman pekonia tällä kertaa. 
Ja lisäksi pöytään saatiin vielä tätini tekemiä mantelileipäsiä, joiden ohjeen hän oli löytänyt blogeja selaillen. Herkullisia, siemen- ja pähkinäleipäsiä, jotka maistuvat sellaisenaan vaikka iltapalaherkkuna myös karppaajille.
FIINIMMÄT KORVAPUUSTIT
3 dl maitoa
½ dl sokeria
½-1 tl kardemummaa
½ tl vaniljasokeria
1 muna
50 g margariinia
1 pss kuivahiivaa
n. 6-9 dl vehnäjauhoja
Väliin
pehmeää leivontamargariinia
kanelia
sokeria
Päälle
1/4 kananmunan valkuaista
n. 1½ dl tomusokeria
1 tl sitruunamehua

Lämmitä maito n. 42 C esim. mikrossa ja kaada se isoon kulhoon. Tämä taikina nimittäin kohoaa kunnolla. Sulata margariini valmiiksi. Lisää sekaan sokerit, kardemumma ja 3 dl vehnäjauhoja, johon sekoitat kuivahiivan. Vaivaa vähän aikaa. Lisää sekaan melkein kokonaan kananmuna, jonka olet kevyesti vatkannut. Säästä osa pullien voiteluun. Sekoita. Lisää pari desiä jauhoja ja vaivaa. Lisää sulatettu, vähän jäähtynyt margariini ja vaivaa.
Lisää lopuksi jauhoja pikkuhiljaa niin kauan, että taikina irtoaa kulhon reunoista, mutta on vielä pehmeää. Anna kohota n. 45 min.
Kaada kohonnut taikina kulhosta pöydälle ja vaivaa sitä vähän aikaa. Jaa taikina kahtia, niin se on helpompi leipoa. Kauli suorakaiteen muotoiseksi levyksi, levitä sille pehmennyttä margariinia, kanelia ja  sokeria oman makusi mukaan. Rullaa pitkän sivun puolelta.
Leikkaa n. 2-3 cm paloiksi, käännä vähän reunasta alle, etteivät puustit aukea kokonaan. Laita pellille liinan alle kohoamaan vielä n. 10 minuutiksi. Voitele kananmunalla.
Paista 220 C uunissa n. 12 minuuttia tai kunnes puustit ovat saaneet tarpeeksi väriä.
Kuorruta jäähtyneet puustit pikeerillä.
Valmista pikeeri vaahdottamalla ensin valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää siihen tomusokeri ja sitruunamehu ja jatka vatkaamista kunnes seos on jähmeää. Laita seos esim. pakastepussiin, johon leikkaat pienen reiän kulmaan. Pursota ohuita nauhoja vinottain puustien päälle. 
Reilusti kohonnut taikina.

Käännä pieni lieve pullien alle.

Juhlan kruunasi tyttären tekemä ihana suklaakakku, jossa sisällä oli vatkattua kermavaahtoa, johon oli sekoitettu sokeria, vaniljakreemijauhetta, raastettua suklaata sekä Wienernougat crushia. Päällä oli kaakaolla värjättyä ja tomusokerilla ja vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa ja reunoilla Wienernougat crushia.


2 kommenttia:

  1. Onnea sinnepäin ja ihanat tarjoilut! Toivottavasti loma meni leppoisasti :) Nyt pääsette nauttimaan kodin lämmöstä keväästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia Peggy, loma katkaisee kesän odotuksen mukavasti tähän aikaan vuodesta. Ja vatsakin on sopivati venynyt, että voi jatkaa herkutteluja täällä ;)

      Poista