maanantai 17. maaliskuuta 2014

ITÄMAINEN KATKARAPUKEITTO
 Aika moni pitää itämaisten makujen sinfoniasta; aina jotain makeaa, jotain tulista, jokaiselle jotakin. Jonkun aikaa olen pidätellyt tätä reseptiä, jonka luin Viini -lehdestä ja tänään oli vihdoin aika korkata se. Itseäni kiehtoi nimenomaan tuo mausteisuus, katkaravut ja kookosmaito. Hauskinta - ja haastavinta - tässä reseptissä oli se, että aineet oli kerrottu, mutta määriä ei. Eli tässä mentiin näppi- ja suutuntumalla. Lopputulos oli mausteinen ja tulinen ja melkein henkeä salpaava. Kannattaa maistella tehdessään, että saa juuri itselleen sopivan kombinaation. Tätä tein mielessäni Ruokasurffaus -blogin kirjoittajan, joka usein kirjoittaa intohimostaan itämaisiin ruokiin. Tässä sinullekin ihana vinkki!
Pala moniviljapatonkia täydensi tätä keittoa, johon tiputeltiin myös muutama tippa basilikaöljyä. Ja ah! ne värit jälleen kerran: kevät! 

ITÄMAINEN KATKARAPUKEITTO

n. 200 g isoja katkarapuja
2-3 rkl öljyä
1-2 banaanisalottisipulia
2 valkosipulikynttä
n. 15 cm pala purjoa
1 sitruunaruohon varsi
pala (n. 3x3 cm tai vähemmän) tuoretta inkivääriä
1 chilipalko
½ keltainen paprika (tai kokonainen koosta riippuen)
½ punainen paprika (tai kokonainen)
1 dl kuivaa valkoviiniä
400 g (iso purkki) kookosmaitoa
1 iso tomaatti
½ sitruunan mehu
1 rkl hummerifondia
(½-1 tl suolaa)

BASILIKAÖLJY
n. 20 isoa basilikan lehteä
n. ½-1 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
limen tai sitruunanmehua

Ota katkaravut sulamaan ajoissa.
Pilko ensin kaikki aineet. Silppua salottisipulit, valkosipulit, purjo ja sitruunaruoho. Kuutioi paprikat ja poista chilistä siemenet ja hienonna se. Kuutioi myös tomaatti.
Laita öljy kattilaan kuumenemaan. Kaada sekaan sipulit ja purjo. Kuullota vähän aikaa (ei liian kuumalla), lisää sekaan sitruunaruoho ja chili. Jatka kuullottamista. Lisää vähän öljyä, jos tuntuu tarpeelliselta. Lisää sekaan paprikat ja kuullota vieläkin hieman.
Kaada sekaan viini, sekoita ja anna vähän aikaa porista. Lisää hummerifondi ja kookosmaito. Sekoita ja anna kiehua hiljakseen n. 10 minuuttia.
Lisää lopuksi pataan ravut ja pilkottu tomaatti ja mausta sitruunalla ja tarpeen mukaan suolalla. Maista ja anna olla pienimmällä lämmöllä vielä kymmenisen minuuttia.
Tee basilikaöljy. Laita pieneen kippoon basilikan lehdet, öljy ja mausteet. Sekoita sauvasekoittajalla tasaiseksi. Maista ja lisää tarvittaessa esim. suolaa tai limen mehua.
Laita keittoa lautaselle ja koristele se basilikaöljyllä. Tarjoa patongin kera. Lasillinen valkoviiniä kruunaa kokonaisuuden.




Ja kaiken herkuttelun lisäksi, voit seurata blogiani myös Facebookissa. Klikkaa tästä , ja paina tykkää, niin saat myös facebookiin tiedon päivityksistä!

2 kommenttia: