maanantai 31. maaliskuuta 2014

PUUTARHAHOMMIA JA SUKLAAKORISTEITA
 Kaunis aurinkoinen päivä houkutteli pihalle hommiin heti, kun ensin sain tehtyä muutaman tilauskakun valmiiksi. Viimeinen hetki käydä pihan neljän omenapuun kimppuun oli nyt. Puut ovat yli kymmenvuotiaita ja joutuneet useamman kerran jänisten hampaisiin, vaikka kuinka olen niitä verkottanut ja yrittänyt suojella. Joka kevät olen vuollut kuorta jänisten hampaiden jäljiltä ja hoitanut runkoja puunsuoja-aineella. Ja joka vuosi omenoita on tullut yli oman tarpeen. Meidän puille kukaan ei ole kertonut, että voisivat pitää välivuoden silloin tällöin!
Nyt ei ollut pienen saksimisen aika vaan saha sai heilua. Kiipeilin tikkailla ja oksistossa ja yritin saada puitten latvuksiin ilmaa katkomalla kunnolla ylikasvaneita ja "sisäänpäin" kasvaneita oksia. Aika urakka, mutta tulipa tehtyä. Aurinko paistoi ja lämmitti ja tuntui, että kevät on tässä ja nyt.


Kiertelin pihaa muutenkin vähän tarkemmin, kun en ole siellä juurikaan ehtinyt pyörähtämään kevättalven aikana. Raparperit työntyivät maasta ja näyttivät vähän kärsineiltä todennäköisesti jokin aika sitten sataneesta lumesta. Onneksi lämpö saa ne kuitenkin kasvamaan ja korvaamaan vauriot. Sipulikukat työntelivät päitään myös kukkapenkeistä ja portin pielen pihasireeneissä on jo kunnon nuput. Täytyykin tuoda sisälle muutamia oksia tuomaan lähestyvän kesän tuntua maljakkoon!
Ja sitten se kakkujen koristelu. Tein muutaman hyydytetyn kakun ystäväni juhliin ja koristelujen osalta jouduin tyytymään aika simppeliin linjaan. Tämä siksi, että kakut kuljetettiin vuo'issaan, enkä itse ollut paikan päällä niitä viimeistelemässä. Tein siis muutaman suklaakoristeen valmiiksi ja annoin ne kakkujen kanssa ystävälleni.
Suklaakoristeiden valmistukseen käytin 70% tummaa suklaata, jonka sulatin mikrossa. Paloittelin suklaata n. 60 g kippoon ja laitoin sen ensin 30 sekunniksi täydelle teholle. Sekoitin välillä ja annoin vielä olla n. 20 sekuntia. Kaikki palat eivät olleet ihan sulaneet, kun otin kipon pois mikrosta. Sekoittelin suklaata lopuksi siten, että se oli tasaista. Liika sulattaminen ja kuumentaminen tekee suklaasta harmaan, kun se jähmettyy.

Käytä pursottamiseen esim. pientä Minigrip -pussia. Se on tarpeeksi tukevaa muovia ja siksi helppoa käsitellä. Käännä pussin reunat vähän ulospäin ja laita pussi lasiin. Kaada sula suklaa pussiin. Painele ilma pois ja sulje pussin suu. Leikkaa kulmaan pieni aukko ja pursota leivinpaperille haluamiasi kuvioita. Anna kuvioitten jähmettyä jonkin aikaa jääkaapissa. Siirrä kuviot varovasti kakun päälle.

Kuviot tein vapaalla kädellä, koska ajattelin, että ne saavat ollakin vähän elävän näköisiä. Kirjaimia oli tosi vaikea tehdä, mutta taisi niistä pari onnistuakin. Unohdin viime metreillä antaa kakkujen mukana purkillisen pehmeitä hopeakuulia, joita oli tarkoitus ripotella myös kakkujen päälle. No, ilman niitäkin selvittiin. Onnea vielä Riitalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti