sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

KEVÄINEN PARSA JA PIHVIN PAISTOA
 Lumi tuli pilaamaan hyvän kevään alun. Silmät auki lauantaiaamuna ja maailma oli peittynyt häikäisevän valkoiseen peitteeseen. Mitä, missä on se kevään ihana vihreä!
Onneksi olin loppuviikosta käynyt kaupassa ja ostanut nipun vihreitä parsoja. Ihania, napakoita parsanvarsia, joiden kanssa olin päättänyt tehdä hollandaise-kastiketta (siis tosi klassikkoa) ja syödä naudan ulkofilepihviä. Huomasin, että meitä on muitakin, jotka olivat huomanneet parsat kaupan hyllyltä, nimittäin Onko nälkä? -blogissa oli samansuuntaiset kaavailut. Siellä tosin tehtiin tätä herkkua kevätkananpojan kera, mutta meillä näin. Sitä paitsi päätin kokeilla kyseisen blogin hollandaise-ohjetta. Ilman mascarpone-lisäystä tosin, sillä sitä ei kaapista löytynyt. Kiitokset siis ChefJonesille taas kerran ohjeesta, onnistui!
Lumen tulo sekoitti myös muuten työnjakoa. Yleensä minä teen lumityöt ja mies paistaa pihvit. No, tällä kertaa päinvastoin eli tulipa harjoiteltua myös pihvin paistoa, jota harrastan tosi vähän. Jokin aika sitten voitin Habanerokitchen -blogin kilpailusta HK:n ison lihakirjan. Sieltä siis tutkin pihvinpaiston saloja tällä kertaa. Aika mehevästi onnistui sekin! 
Ja jäkkäriksi riitti tällä kertaa tilkka Kanarian hunajarommia, nam!
HOLLANDAISE -kastike


½ dl valkoviiniä
1 rkl valkoviinietikkaa
4 keltuaista
225g voita
1 Luomu sitruunanmehu
(sormisuolaa)

100g mascarponea

Sulata voi eri kulhossa ja laita kattilaan vettä kiehumaan. Päälle metallinen kulho (vesi ei saa osua kulhon pohjaan) ja mittaa sekaan viini, etikka sekä keltuaiset ja aloita vispaamaan. Vispaa kunnes seos alkaa paksuuntua ja on nimensä mukaisesti emulsiomaista. Kaada sekaan sulanut voi heroineen päivineen sekä sitruunamehu (laita nehusta ensin vain osa ja maistele, kuinka paljon tarvitset) ja vispaa voimalla. Maista suola ja lisää tarvittaessa. Jos haluat tehdä mascarponekastikkeen, niin lisää sekaan mascarpone kun olet lisännyt voin.
Tarjoile keitettyjen parsojen kanssa.



NAUDAN ULKOFILEPIHVIT PANNULLA


naudan ulkofilettä, n. 150-200 g/ruokailija
voita
öljyä
sormisuolaa
mustapippuria


Pidä pihvejä huoneenlämmössä vahintään puoli tuntia ennen paistamista. Näin ne kypsyvät tasaisemmin, eikä pannu jäähdy liiaksi. Pihvit voit maustaa suolalla ja rouhitulla mustapippurilla joko ennen tai jälkeen paistamisen. Itse maustoin pihvit ennen paistamista.  Kuumenna pannussa tilkka rypsiöljyä ja halutessasi nokare voita.
Pannu on riittävän kuuma, kun öljy väreilee sen pinnalla tai voi on hieman ruskistunut. Aseta pihvit pannulle ja anna niiden paistua rauhassa toiselta puoleltaan. Pihvejä ei tarvitse kääntää koko ajan.
Kun pihvin pintaan alkaa ilmestyä punaisia nestepilkkuja, on aika kääntää pihvit (n.3-4 min/puoli). Näin pihvi jää sisältä punertavaksi. Jos haluat pihvistäsi kypsemmän, odota vielä hetki kääntämisen kanssa tai jatka kypsentämistä uunissa pannulla paistamisen jälkeen.
Kun pihvien pintaan alkaa taas ilmestyä punaista lihasnestettä, siirrä pihvit folion päälle ja kaada vielä mausteet ja osa paistorasvasta samaan pakettiin. Kääräise pihvit löysästi folion sisään ja anna vetäytyä muutama minuutti ennen nauttimista. Vetäytymisen aikana lihasnesteet rauhoittuvat pihvin sisällä ja lämpötila tasoittuu.




3 kommenttia:

  1. Tänks,ja hyvältä näytti kastike :-) kiva lukea että ohje oli mieluinen.

    VastaaPoista
  2. Hyvä sua!! Kun sen kirjan lukee on taas hieman edempänä!

    VastaaPoista