sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

SITRUUNAJÄÄTELÖÄ JA SALMIAKKIKASTIKETTA
 En ole vielä koskaan tehnyt itse jäätelöä ja jäätelökonetta en edes omista. Mutta jäädykkeitä on tullut tehtyä useinkin. Vähän aikaa sitten luin nuoren bloggaajan jäätelön valmistuksesta ja jotenkin se sai minutkin tyttäreni kanssa keittiöön kokeilemaan. Syömään tässä tosin ei pääse kovinkaan pian vaan pitää varautua odotteluun eli jäätelön jähmettymisessä kestää puolisen vuorokautta. Vähän muokattiin määriä, mutta muuten mentiin alkuperäisen ohjeen mukaan. Glukoosisiirappi oli uusi tuttavuus ja mietin etukäteen, että mistä sitä saa. Kunnes kävin ruokakaupassa ja siellähän sitä oli, ihan tavallisten siirappien vieressä.
Sitruunajäätelö houkutteli jo etukäteen mielikuvilla raikkaudesta ja siihen päätin tehdä lisäksi salmiakkikastikkeen. Voisin syödä salmiakkia mennen tullen ja sillä välilläkin! Kotona sattui olemaan pussin pohjallinen etelänaapurista tuotuja lakritsitoffeita, jotka olivat ehtineet kovettua. Päätin siis hyödyntää niitä kastikkeen teossa. Ja leivontakaapista löytyi vielä yksi Kick-patukka, sekin jo tuoreutensa menettänyt, joten kattilaan vaan. Olin ajatellut lisätä sekaan myös suklaata, mutta en tehnyt kuitenkaan niin, koska kastike maistui niin hyvälle ilmankin. Aika mielettömän ihana jälkiruoka saatiin aikaiseksi.
SITRUUNAJÄÄTELÖ (n. 6:lle)


3 valkuaista
3 keltuaista

3/4 dl tomusokeria

1 dl glugoosisiirappia
1 sitruunan mehu
1 sitruunan kuori
2½ dl kuohu- tai vispikermaa

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi omassa kulhossa.
Vatkaa keltuaiset tomusokerin kanssa vaahdoksi toisessa kulhossa. 
Vatkaa kolmannessa kulhossa kerma vaahdoksi.
Lisää kermavaahdon sekaan nuolijalla varovasti sitruunamehu, -raaste ja glugoosisiirappi. Lisää sokerikeltuaisvaahto ja valkuaisvaahto nuolijalla varovasti käännellen massaan. 
Jäätelömassa on nyt valmista ja voit kaataa sen pakastuksen kestävään laakeaan astiaan. Peitä astia kelmulla tai kannella ja pakasta ainakin 15 tuntia pakastimessa. Ota 20 minuuttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. koostumus on ehkä hieman sorbettimainen, mutta ihanan suussa sulava.


SALMIAKKIKASTIKE

1-1½ dl ruokakermaa
20-30 kpl salmiakki-/lakritsitoffeeta
tai 3-4 Kick-patukkaa
1 rkl Turkkari crushia

Kaada desi kermaa kattilaan ja kuumenna. Laita sekaan toffeet ja sekoita koko ajan kunnes ne ovat sulaneet. Lisää kermaa välillä, jos kastikkeesta tuntuu tulevan liian paksua. Lisää loppuvaiheessa turkkaricrush, että saat kastikkeesta vähän enemmän "salmiakkista". Tarjoile sitruunajäätelön kanssa. Ripottele pinnalle vielä vähän Turkkaricrushia.

3 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä! Hyvä keksintö käyttää hyväksi kaapin pohjalle jääneet lakritsitoffeet salmiakkikastikkeessa.

    VastaaPoista
  2. Oi! Tuo salmiakkikastike kuullostaa ihanalta! Pakko tehdä :)

    VastaaPoista
  3. Onneksi joskus kaappiin unohtuu jotain herkkuja :) Ja kyllä, salmiakkikastiketta voisi syödä sellaisenaankin :D

    VastaaPoista