torstai 2. helmikuuta 2017

PULL-APART-BREAD eli NYHTÖLEIPÄ
 Eikö se ole kunnon ystävyyttä, että kun jumppakaveri ei pääse jumppaan, ei itsekään lähde vaan vetäytyy nojatuolin nurkkaan ja ajattelee, että jos en minäkään sitten tällä kertaa. Siinä alkaa kuitenkin ajatella, että jotain pitäisi kuitenkin tehdä ja minun vaihtoehtoni on useinmiten leipominen.
 Päätin heti, että nyt ei tule suolaista piirakkaa, vaan jotain muuta pitää keksiä. Selailin omaa blogiani ja melkein jo päädyin suolaiseen bostoniin, mutta jostain muistin, etten ole vielä kokeillut nyhtöleipää. Pulled bread tai pulled-apart-bread oli joku vuosi sitten uusi juttu, mutten koskaan ehtinyt sitä kokeilemaan.
 Nyt ehdin ja tästä taisi tulla uusi, kova haastaja piirakoille. Hyvää, mehevää makua iltapalana teen kanssa. Täytteitä voi muunnella miten ikinä keksiikään. Eikä täytteitä kovin paljon edes tarvitsekaan, juustoa ja vähän jotain pientä. Tästä tuli pienehkö leipä eli jos haluat isomman, lisäile aineksia.
 Ajattele; viikonloppu, kuppi teetä tai lasi viiniä, lämmin, vielä höyryävä leipä, josta voi nyhtää suuhun palan... ja toisen... ja kolmannenkin. Nam!
NYHTÖLEIPÄ

1 1/2 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria tai hunajaa
2 rkl öljyä
n. 4 dl vehnäjauhoja tai 3 viljan sämpyläjauhoja
2 tl kuivahiivaa
Täyte:
2-3 rkl aurinkokuivattua tuorejuustoa (tai jotain muuta maustettua tai maustamatonta tuorejuustoa)
vähän aurinkokuivattua tomaattia
vähän fetajuustoa
vajaa puolikas pallo mozzarellaa
öljyä vuoan voiteluun

 Sekoita lämpimään (42 C) veteen suola, sokeri ja öljy. Lisää jauhoihin sekoitettu hiiva ja vaivaa taikinaa pari minuuttia käsin tai koneella. Laita lämpimään, vedottomaan paikkaan nousemaan reiluksi puoleksi tunniksi.
 Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi. Levitä ensin taikinan päälle tuorejuustoa ohuelti ja ripottele sen päälle pieneksi silputtua aurinkokuivattua tomaattia. Se on mukavan öljyistä, joten se  myös vähän mehevöittää valmista leipää. Murustele päälle fetaa ja raasta tai murenna mozzarellaa lopuksi kaiken päälle.
 Voitele leipävuoka kevyesti öljyllä. Leikkaa taikina ruuduiksi (n. 12 palaa) ja pinoa ruuduista kolme pinoa. Nosta pinot löyhästi yksi kerrallaan kyljelleen leipävuokaan. Palat saavat mennä vähän kasaan, se ei haittaa. Taikina kuitenkin turpoaa vielä uunissa. Käännä viimeinen pala pohjapuoli ulospäin eli päätyyn päin.
 Anna nousta liinan alla vielä puolisen tuntia. Paista 220 C uunin alatasolla n. 25-30 minuuttia. Tarjoa heti repimällä paloja leivästä.
Kauli taikina ja levitä kaikki aineet päälle.
Leikkaa taikina paloiksi.
Nosta palat kyljelleen voideltuun vuokaan.
Tupperwaren silikoninen leipävuoka on loistava tämän leivän tekemiseen. Paistaa tasaisesti ja leipä irtoaa hyvin.
Leipä on hauskan näköinen - vähän kuin kuononsa lyttyyn juossut buldoggi.
Palat on helppo irrottaa repimällä ja juusto venyy ihanasti.
Kerrassaan loistava iltapala!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti