tiistai 31. tammikuuta 2017

KINKKU-JUUSTO-RAVIOLIT
 Itse tehdystä pastasta saa juuri sen makuista kuin itse haluaa. Siksipä päädyin lauantai-iltana askartelemaan pastan parissa. Ja juu, vieläkään ei ole tullut hankittua pastakonetta (en ymmärrä miksei!), joten hiki lensi ja lihakset huutelivat armoa, kun ensin tietenkin vaivasin tiukkaa taikinaa sen kymmenen minuuttia ja sitten kaulin sitä taikinaa ohuemmaksi ja ohuemmaksi... Eikä siitä tarpeeksi ohutta tullut tälläkään kertaa vaikka aikaa käytin varmaan melkein tunnin.
 Osa ruoanvalmistuksen hauskuudesta on juuri tuo aika ja vaiva, joka siihen kuluu. Koskaan ei voi olla varma lopputuloksesta, mutta useinmiten se yllättää positiivisesti.
 Täytettä tuli vähän liian vähän eli osa taikinaa meni hukkaan. Jep, siitä olisi voinut tehdä vaikka nauhapastaa, muttei juuri sillä hetkellä tullut mieleen. No, lisäsin tähän reseptiin määriä, joten nyt pitäisi riittää.
 Pasta vaan on niin hyvää, että kannattaa vähän (tai vähän enemmän) nähdä vaivaa!
KINKKU-JUUSTO-RAVIOLIT (n. 30 kpl koosta riippuen)

Taikina:
4 1/2 dl durum-vehnäjauhoja
3 munaa
1/2 tl suolaa
1-2 rkl kylmää vettä
Täyte:
100 g mozzarellajuustoa
100 g ricottajuustoa
5 siivua ilmakuivattua kinkkua
1 rkl hyvin pieneksi hienonnettua aurinkokuivattua tomaattia
10 basilikan lehteä
1 rkl oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria

Kastike:
1 dl oliiviöljyä
1 valkosipulin kynsi
pari kourallista basilikan lehtiä
ripaus suolaa ja mustapippuria
Päälle:
parmesaniraastetta

 Kaada jauhot ja suola leivinlaudalle ja tee niistä keko, jonka keskellä on kuoppa. Lisää kananmunat kuoppaan. Riko kananmunien rakenne haarukalla varovasti ja sekoita vähitellen mukaan jauhoja kuopan reunalta. Kun jauhot ja kananmunat ovat sekaisin, tee taikinasta pallo. Taikina on aluksi murumaista, mutta kiinteytyy kyllä. Voit lisätä varovasti ruokalusikallisen tai pari kylmää vettä taikinaan, joka auttaa saamaan taikinan "kokoon". Alusta taikinaa reilun kymmenen minuutin ajan (tai pidempään, jos jaksat). Anna taikinan levähtää  jääkaapissa noin 15 minuuttia sillä aikaa, kun valmistat täytteen.
 Valmista täyte: Murenna juustot, pilko kinkun viipaleet pieniksi kuutioiksi (se käy helpoimmin saksilla), aurinkokuivattu tomaatti ja pieneksi silputtu basilika. Lisää mausteet ja öljy. Sekoita tasaiseksi massaksi. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli pala kerrallaan pitkäksi, suorakaiteen malliseksi palaksi. Kauli niin pitkään, että taikina on lähes läpikuultavaa. Tai jos sinulla on käytössäsi pastakone, se käy helpommin.
 Annostele täytettä teelusikallisen verran tasaisin välein taikinan päälle. Sivele täytteen ympäriltä kylmällä vedellä. Peitä täyte kääntämällä taikina pitkältä sivulta täytteen päälle. Painele käsillä täytteiden ympäriltä ja leikkaa taikinapyörällä neliöiksi. Painele reunat tiukasti kiinni.
 Keitä ravioleja runsaassa, suolatussa vedessä noin 15 minuuttia, kunnes ne ovat sopivasti al dente. Valuta pasta.
 Valmista öljykastike pastalle sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella.
 Sekoita pasta ja öljykastike osittain keskenään. Tarjoile loppu kastike pastan ja runsaan parmesaaniraasteen kanssa ja nauti!
Laita kananmunat varovasti jauhokuoppaan ja sekoita pikkuhiljaa sekaisin.
Taikinasta tulee lopuksi pallo, jota pitää vaivata pitkään. Laita taikina muovipussissa jääkaappiin lepäämään.
Silppua täytteen ainekset ihan pieniksi ja sekoita keskenään.
Laita täytetyt raviolit odottamaan keittämistä jauhotetulle leivinpaperille. Pasta paisuu keitettäessä eli yritä tehdä kohtuullisen pieniä ravioleja. Näistä tuli vähän liian isoja.
Laita valmiiden ravioleiden päälle nokare voita ja ripottele päälle kastiketta.
Valmiit raviolit odottavat syöjiä.
Ripottele lautaselle nostetuille ravioleille kastiketta ja raasta päälle reilusti parmesania. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti