sunnuntai 19. helmikuuta 2017

TURKKILAINEN FREEKEH-SALAATTI
ja vinkki granaattiomenan käsittelyyn
 Aika moni on varmasti katsonut televisiosta Rick Steinin ruokaohjelmia ja viimeisimpinä Ruokamatkaa Venetsiasta Istanbuliin. Eri jaksoissa Rick Stein on maistellut kaikenlaisia paikallisia herkkuja ja viimeisessä jaksossa hän oli Istanbulissa. Siinä hän valmisti herkullisen näköistä salaattia, joten sitä halusin minäkin kokeilla. Onneksi on netti ja sieltä löytyvät nämäkin ohjelmissa nähtävät reseptit.
 Ja jostain syystä halusin pitkästä aikaa tehdä myös gnoccheja  ja ajattelinkin, että gnocchit ja tämä salaatti on täydellinen lauantain illallinen, kruunattuna lasillisella punaviiniä.
 Pari tuntia vierähti keittiössä kuin huomaamatta, koska nämä ruoat vaativat aikamoista askartelua. Radio soi melkein täysillä, kun touhuilin itsekseni ja päästiinhän sitä syömäänkin vihdoin!

FREEKEH SALAATTI

1 dl ohrasuurimoita 
1 kevätsipuli
kourallinen lehtipersiljaa  
kourallinen minttua 
1/2 granaattiomenan siemenet 
kourallinen pistaasipähkinöitä
4 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa
rouhittua mustapippuria
granaattiomenasiirappia (ohje lopussa)

 Keitä desi ohrasuurimoita kypsäksi runsaassa vedessä ja valuta sen jälkeen sekä anna sen jälkeen jäähtyä. Ohra on tosi hyvä lisuke lämpimiin ruokiin ja salaatteihin.
 Irrota granaattiomenasta siemenet (lopussa kuvasarja, jossa näet, miten se saa helposti irti) ja pilko rouheasti kevätsipuli, minttu ja persilja. Kuori pistaasit ja rouhi nekin veitsellä vähän pienemmäksi.
 Tee puolikkaasta granaattiomenasta kastikesiirappi ja käytä puolet salaattiin.
 Kokoa salaatti: laita laakeaan kulhoon ohra, sipuli, persilja, minttu ja granaattiomenan siemenet. Sekoita. Ripottele päälle oliiviöljyä, sormisuolaa pari hyppysellistä ja muutama rouhaisu mustapippuria. Laita lopuksi päälle pistaasit ja ripottele 2-3 ruokalusikallista kastikesiirappia koko salaatin päälle. Laita loppu kastike vielä tarjolle, jos joku haluaa lisätä sitä omaan annokseensa.
Kauniita värejä ja hyviä makuja.
GRANAATTIOMENASIIRAPPI

puolikkaan gr.omenan siemenet
1/2 dl vettä
3 rkl sokeria
1 rkl balsamiviinietikkaa
1/2-1 dl vettä

 Laita granaattiomenan siemenet pieneen kattilaan ja kaada päälle puoli desiä vettä. Anna kiehua kymmenisen minuuttia kansi päällä, kunnes siemenet ovat aika läpikuultavia. Siivilöi mehu ja painele lusikalla kunnolla, että myös hedelmälihaa saat mukaan mehuun.
 Laita mehu uudelleen kattilaan ja lisää vettä ensin puoli desiä. Kiehauta ja lisää sokeri ja balsamico. Anna kiehua ilman kantta kokoon noin kymmenisen minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa, koska tarkoitus on, että lopputulos on siirappimaisen valuvaa.
Granaattiomenat ovat ihanan makuisia, mutta siementen irrottamiseen on kaikenlaisia ohjeita, josta useimmat ovat sellaisia, että saa aikamoisen sotkun vain aikaiseksi.
Tämä vinkki helpottaa hiukan siementen irrottamista: Leikkaa omenasta pois "hattu" ja samanlainen pala pohjasta.
Leikkaa valkoisen osan kohdalta viillot kuoreen ylhäältä alas.
Sen jälkeen on helppoa vetää irti pala ja irrottaa siemenet.


Gnoccheja tein puolen kilon perunamäärästä ja niitä tuli aika paljon. Pakastinkin samantien keittämisen ja jäähtymisen jälkeen puolet. Ne on helppoa ottaa ja keittää jäisinä ensin reilun viisi minuuttia ja paistaa sen jälkeen pannulla niihin rapsakka pinta. Sitten voit tarjota ne vaihteeksi vaikka tomaattisen jauhelihakastikkeen seurana.
Hyvää ruokahalua!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti