torstai 12. tammikuuta 2017

VADELMAISET PIKKULEIVOKSET
 Kuinkakohan monelta teistä löytyy kaapin perältä erilaisia Tupperware-kippoja, joita ei ole tullut käytettyä vuosiin? Itse olen kyllä Tuppereitten ahkera käyttäjä, mutta aina välillä huomaan tehneeni sellaisia hankintoja, jotka unohtuvat pölyttymään jonnekin nurkkaan. 
 Nämä pienet kipot olen hankkinut varmaan joskus parikymmentä vuotta sitten (vähintään...) ja aina joskus olen tehnyt niihin jäädykkeitä vaikka en tosin aikoihin. Jäädykkeiden teossa kaikkein helpoimmalla pääsee, kun vaahdottaa Flora Vanillaa ja sekoittaa sekaan esim. joulun aikaan luumumarmeladia tai piparimurua tai puolukoita, kesällä tuoreita marjoja tai pitkin vuotta erilaisia hilloja tai vaikka Mariaane crushia. Vähän sokeria tai muuta makeutusta ja pakkaseen yön yli. Nam!
 Tällä kertaa päätin kokeilla, onnistuisiko pienten, hyydytettävien leivosten tekeminen näissä kipoissa. Muuten kaikki sujui hyvin, mutta hups! leivoksia olli aika haastava saada ulos kipoista, vaikka niissä on irrotettavat kannet ja pohjat. Olisi ehkä kannattanut ensin voidella sisäpinnat kevyesti öljyllä ja sirotella päälle tomusokeria. Sillä tavalla teen myös isojen irtopohjavuokien kanssa, joten ensi kerralla tämäkin vinkki pitää yrittää muistaa. 
 Näiden kippojen loistava ominaisuus on se, että niihin voi koota leivoksen tai jäädykkeen tai minkä tahansa kuinka päin vaan. Irrotettavat kannet ja pohjat toimivat hienosti ja niillä saa myös kuvioitua toisen pään. Omat leivokseni olivat siinä vaiheessa, kun sain ne kipoista ulos kuin "ukkosen repimät ketunraadot", kuten isäni usein tapaa sanoa silloin, kun joku ei ole ihan täysin onnistunut tai siistin näköinen. Makuun se ei kuitenkaan vaikuttanut, joten kannattaa näitäkin kokeilla. Ajattelisin, että varmaan tyhjään kermaviili- tai rahkapurkkiinkin tällaisen voisi hyydyttää siten, että ripottelisi pohjakeksit pinnalle ja kumoaisi leivoksen sitten lautaselle tarjolle. Täytyypä kokeilla sitäkin joskus.

VADELMAISET PIKKULEIVOKSET (4 kpl)

6 LU Bastogne -keksiä
20 g voita sulatettuna
Täyte:
2 dl Flora Vanillaa
1/2 dl tomusokeria
4 palaa valkosuklaata
5 rkl vadelmakastiketta
2 liivatetta
Päälle:
vadelmia
Kastike:
4 dl vadelmia
1/2 dl vettä
3/4 dl sokeria

 Tee ensin kastike. Keitä pakastevadelmat veden ja sokerin kanssa pehmeiksi. Siivilöi vadelmista siemenet erikseen. Anna kastikkeen jäädä jäähtymään.
 Murskaa keksit monitoimikoneessa ja sekoita keksimuruun sulatettu voi. Laita jokaisen kipon leveämmälle pohjalle keksimurua ja painele se lusikan avulla tasaiseksi.
 Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota Flora Vanilla niin kovaksi vaahdoksi kuin mahdollista. Kuutioi valkosuklaa ihan pieneksi ja sekoita vaahtoon. Sekoita sekaan myös tomusokeri. Ota vadelmakastiketta erikseen 5 rkl ja kuumenna. Sekoita puristetut liivatteet kastiketilkkaan. Anna jäähtyä hetken ja kaada sitten nauhana vanillavaahdon sekaan koko ajan sekoittaen.
 Annostele vaahto kippoihin keksimurun päälle. Laita kannet päälle ja laita jähmettymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.
 Irrota leivokset vuo'ista ja tarjoile vadelmien ja vadelmakastikkeen kera.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti